Европейският съюз ще удвои военната си помощ за Украйна до

...
Европейският съюз ще удвои военната си помощ за Украйна до
Коментари Харесай

ЕС удвоява военната помощ за Украйна до 1 млрд. евро

Европейският съюз ще удвои военната си помощ за Украйна до 1 милиарда евро. Евролидерите стигнаха до съглашение за това по време на втората част от срещата на върха във Версай, в която взе участие и българският министър председател Кирил Петков.

" Не беше мъчно да стигнем до единодушие по този въпрос ", сподели разяснява висшият представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. " За всички беше напълно ясно, че би трябвало да увеличим военната поддръжка за Украйна, с цел да увеличим и натиска върху Русия ".

Още през днешния ден Европейската комисия (ЕК) подреди да бъдат трансферирани 300 млн. евро от авансово отпуснатата за тази година помощ за Украйна, с цел да се " поддържа макрофинансовата непоклатимост " на страната.

" Този транш е първата част от пакета за помощ в размер на 600 млн. евро в границите на новата стратегия за макрофинансова помощ в размер на 1,2 милиарда евро ", се споделя в изказването на Европейска комисия.

По-рано в петък лидерите на Европейски Съюз осъдиха Русия за " непровокирана и неоправдана военна експанзия " и дадоха обещание „ непоколебима поддръжка “ за Украйна и за бежанците. Те обаче не пожелаха да дадат бърза писта за процеса по присъединение на Киев към Европейски Съюз, както изиска президентът Володимир Зеленски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР