Европейският съюз ще суспендира до края на март 2025 г.

...
Европейският съюз ще суспендира до края на март 2025 г.
Коментари Харесай

ЕС отменя ответните си мита върху американски стоки до края на март

Европейският съюз ще суспендира до края на март 2025 година митата, които наложи върху вноса от Съединени американски щати в отговор на американските мита върху стоманата и алуминия от Европейски Съюз, оповестява във вторник формалният вестник на евросъюза.

15-месечното удължение е част от пакт, съгласно който Вашингтон също по този начин ще се въздържи от своите мита в размер на 25% върху европейската стомана и 10% върху алуминия от Европейски Съюз, наложени през 2018 година от някогашния президент Доналд Тръмп.

По този метод двустранният търговки спор ще бъде оставен за разрешаване след изборите, които ще се проведат следващата година в Европейски Съюз и Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс.

Митата на Европейски Съюз обгърнаха набор от американски артикули - от мотоциклети Harley Davidson до бърбън уиски и моторни лодки.

Преди това Вашингтон се съгласи да спре своите мита от януари 2022 година за две години, като ги размени с квоти.

Двете страни трябваше да се спогодят за ограничения за справяне със свръхкапацитета преди края на тази година, само че договарянията бяха в застой преди срещата на върха САЩ-ЕС през октомври.

След това Вашингтон предложи да удължи суспендирането на митата, с цел да даде повече време за договаряния.

Квотната система на Съединени американски щати разрешава безмитен импорт до 3,3 милиона метрични тона стомана от Европейски Съюз и на 384 000 тона алуминий, което отразява минали равнища на търговия, като спомагателни количества подлежат на мита.

Европейската комисия обаче се оплака тогава, че системата е много строга и значи, че стоманата от Европейски Съюз е била обект на мита на Съединени американски щати за към 264 млн. $ през предходната година, до момента в който Европейски Съюз просто е премахнал своите ответни мита.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР