Европейският съюз ще си сътрудничи със сформираното от радикалното движение

...
Европейският съюз ще си сътрудничи със сформираното от радикалното движение
Коментари Харесай

Специално пред БНТ: Да останеш в Афганистан - разказите на двама учители от Кабул

Европейският съюз ще си сътрудничи със образуваното от радикалното придвижване " Талибан " държавно управление на Афганистан, без да го признава политически. Целта е да се поддържа локалното население, изясни висшият представител по външна политика на Евросъюза Жозеп Борел.

Пред Българска национална телевизия двама преподаватели от Кабул, останали в града, от който хиляди бягат - описват за упованията и страховете си.

Бъдеще на пауза. Свят, високомерен от най-големите ти страхове - учителката Саджида Масуд, която към този момент не смее да влезе в учебно заведение, споделя, че не е подготвена за тази смяна.

" Трудно ни е да възприемем какво се случва. В мен не остана вяра. Жените за талибаните са плебеи, би трябвало да желаят позволение от мъжете за всичко - даже, с цел да излязат на открито, не би трябвало да работят ", сподели Саджида Масуд.

След 4 месеца Асадула Хафийз ще стане доктор. Дотогава преподава химия и биология.

" Днес прочетох в Талибанския вестник, че от на следващия ден девойките в учебно заведение би трябвало да носят черно було, очила, ръкавици. Това не е хубаво. Всички си мислят по какъв начин да избягат от Афганистан ", споделя Асадула Хафийз.

И двамата пробвали да избягат. Асадула не съумял да откри документи за фамилията си и останал. Когато задаваме въпроса на Саджида, лицето ѝ светва единствено от мисълта, че може да бъде някъде другаде.

" Да, за жалост стигнах до летището, само че имаше доста талибани и не ни пуснаха. Нямаше от кого да желая помощ ", описа Саджида Масуд.

Вчера няколко дами излезли да стачкуват. Демонстрацията им траяла единствено няколко минути. Докато не пристигнали талибаните.

" Те не са индивиди. Показват ни, че могат да вършат каквото си желаят. Аз ги назовавам зомбита. Изглеждат като зомбита. Ужасни са. Страшни са ", добавя Саджида Масуд.

" Не съм се доближавал покрай тях. следил съм ги от разстояние. Опитват се да се покажат в друга светлина, че няма да е като преди, само че не им имаме вяра ", сподели още Асадула Хафийз.

Животът преди е единствено спомен за тези учители. И двамата още веднъж ще опитат да си тръгнат. Ако не съумеят се надяват светът да не не помни, че те са там, на пауза.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР