Европейският съюз ще продължи да подкрепя мира и стабилността в

...
Европейският съюз ще продължи да подкрепя мира и стабилността в
Коментари Харесай

Борел: Сигурността на Босна и Хецеговина е още по-важна след руската агресия срещу Украйна


Европейският съюз ще продължи да поддържа мира и стабилността в Босна и Херцеговина – тематика, която е придобила спомагателна значимост след съветската експанзия против Украйна. Това съобщи висшият представител по външна политика и политика за сигурност на Европейски Съюз Жозеп Борел, който дойде през днешния ден в Сараево в границите на своята балканска обиколка.

Той участва на церемонията във военната база на Европейски Съюз във връзка приключването на процеса на подсилване на военния контингент на EUFOR.

„ Понякога е належащо да се показва мощ, с цел да се обезпечи мир”, акцентира Борел в речта си по този мотив.

Силите на EUFOR в Босна и Херцеговина са подсилени с спомагателни 500 бойци и общият им брой сега е 1100. Те имат за задача да наблюдават деликатно обстановката на терен и да реагират неотложно при положение на закани за сигурността.

В изказването си за медиите Борел акцентира, че подсилването е превантивна мярка, защото сега няма директна опасност за сигурността и мира в БиХ. Той сподели, че Европейски Съюз желае да бъде сигурен, че може да реагира при положение на каквато и да било спешна обстановка.

„ Искам да изпратя ясно обръщение към тези, които имат намерение да се опитат да дестабилизират Европа и Западните Балкани: Операция „ Алтеа “ е тук, с цел да предотврати това “, сподели Борел. Той добави, че Европейски Съюз сигурно ще резервира тази задача толкоз дълго, колкото е належащо, с явен мандат за запазване на мира.

Ръководителят на европейската дипломация прикани всички в БиХ да работят дружно, вместо да основават нови спорове и да блокират работата на управляващите, защото това е причина за провеждането на промени, в това число промени в изборното законодателство, които биха могли да дадат на страната статут на претендент за участие в Европейски Съюз.

БиХ внесе през 2016 година заявление за приемане на статут на претендент, а през май 2019 година Европейската комисия дефинира 14 предпочитани промени, които би трябвало да бъдат извършени, с цел да бъде утвърден подобен статут, само че ръководещите партии не са създали доста от този момент за постигането на тази цел. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР