Европейският съюз ще предприеме контрамерки срещу решението на САЩ да

...
Европейският съюз ще предприеме контрамерки срещу решението на САЩ да
Коментари Харесай

Търговската война избухна! Председателят на ЕК обяви контраудари по САЩ след митата за алуминия и стоманата

Европейският съюз ще предприеме контрамерки против решението на Съединени американски щати да наложат спомагателни такси за вноса на алуминий и стомана от страните от Общността. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предава Reuters, представена от Блиц.

„ Това е неприятен ден за международната търговия. Така че незабавно ще предприемем дейности в Световната комерсиална организация (СТО) за споразумяване на разногласието и ще обявим ограничения за противопоставяне в идващите часове. Изключително недопустимо е една страна да постанова едностранни ограничения, когато става въпрос за международна търговия ", акцентира Юнкер в границите на тирада, изнесена в Брюксел.

Съединени американски щати постановат спомагателни такси за вноса на алуминий и стомана от страни от Европейския съюз, Канада и Мексико, считано от среднощ на 1 юли. Това разгласи министърът на търговията на Съединени американски щати Уилбър Рос по-рано в четвъртък. 
 

Рос съобщи пред кореспонденти, че договарянията с Европейски Съюз не са довели до постигането на приемливо съглашение, което да убеди Вашингтон да освободи страните от организацията от цените, наложени през март.

Междувременно договарянията с Канада и Мексико за преразглеждане на Северноамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА) „ лишават повече от предстоящото " и няма „ точна дата " за тяхното привършване, тъй че освобождението на двете страни от таксите също ще бъде отстранено, добави Рос.

По-рано в четвъртък канцлерът на Федерална Република Германия, която е на посещаване в Португалия, увери, че страните-членки на Европейски Съюз ще реагират по „ корав и обединен " метод на решението на Съединени американски щати за налагане на спомагателни цени за стомана и алуминий по отношение на европейските производители. „ Искаме да бъдем освободени от тези цени ", които са „ несъвместими " с разпоредбите на Световната комерсиална организация, акцентира Меркел на взаимна конференция с португалския министър председател Антонио Коща в Лисабон.

Какво следва?

През миналите дни в свой разбор за EurActiv.com, представен от Инвестор бг, Кристофър Фелнер, шведски евродепутат от дясноцентристката ЕНП и координатор на партията в комисията за интернационална търговия в Европейския парламент (ЕП), написа, че въпросните мита върху стоманата и алуминия ще доведат до отрицателни последици за американската стопанска система. 

Според специалиста, въвеждането на митата заплашва и световната комерсиална система такава, каквато е сега. Много скоро откакто Тръмп разгласи проектите си в Европа започнаха да се чуват апели регулаторите на Европейския съюз (ЕС) да вкарат ответни ограничения, с цел да защитят европейските промишлености.

Според Фелнер, в случай че това се случи, двете страни ще тръгнат по доста опасен път. Той счита, че вместо да подхваща ответен удар, Европейски Съюз би трябвало да резервира успокоение и да не задълбава в комерсиалната война, защото възможен тежък спор може да навреди на пазара на труда в блока повече, в сравнение с протекционистичните закани на Тръмп.

Фелнер показва, че въвеждането на мита върху вноса на стомана и алуминий е „ доста неприятен метод “ за отбрана на застрашени работни места, тъй като става въпрос за много капиталоемки промишлености. Освен това стоманата и алуминият са основни артикули за много промишлености, в това число автомобилната и машиностроенето, които са и експортни. Митата биха повишили фрапантно цените на суровините и тези промишлености ще бъдат сложени в неконкурентна обстановка.

На трето място Фелнер акцентира, че Съединени американски щати оферират въвеждането на мярката, като се базират на изключения, свързани със сигурността, посочени от Световната комерсиална организация (СТО). Тези текстове се ползват доста рядко, тъй като са доста широкообхватни. За последно американският президент Джордж Буш-младши се възползва от тях през 2002 година, когато вкара мита още веднъж върху вноса на стомана. Това аргументи загуба на 200 хиляди работни места в Съединени американски щати, което е повече от работните места, съсредоточени в цялата стоманена промишленост в страната, споделя евродепутатът.

Фелнер показва, че има два разновидността за деяние при вероятно въвеждане на митата. Първият е пряк отговор и ответни мита върху вноса на американски артикули в Европейски Съюз, което обаче би се отразило отрицателно на потребителите. Освен това е мъчно сходен ход да се оправдае с нормативната база на СТО.

Вторият вид е Европейски Съюз да предложи ограничения за отбрана на производителите и продуктите от стомана и алуминий, защото огромна част от стоките, предопределени за Съединени американски щати, евентуално ще се върнат в Европа. Той акцентира обаче, че производителите на стомана и алуминий в Съединени американски щати към този момент са предпазени от 28 ограничения, ориентирани против дъмпинга и нелоялната конкуренция. Въвеждането на спомагателни ограничения евентуално би понижило конкурентоспособността на европейските компании по отношение на американските им съперници.

Кристофър Фелнер счита, че американските протекционисти желаят да видят тъкмо това – пазарът на стомана и алуминий в Европейски Съюз да се затвори. „ Не би трябвало да се заблуждаваме и да отговаряме твърдо на американското решение да тръгне по пътя на протекционизма “, показва евродепутатът.

Той дава образец и с отдръпването на Съединени американски щати от Транстихоокеанското партньорство. Тогава Европейски Съюз форсира договарянията за съглашение за свободна търговия със страните от Тихоокеанския район и към този момент контракти такова с Япония. Отговорът на проблема с митата би трябвало да бъде същият, разяснява той.

Според Фелнер Европейски Съюз би трябвало и да оспори вероятно въвеждане на тези мита пред СТО.

Брюксел и Вашингтон обаче не би трябвало да не помнят, че към момента са водещи търговски сътрудници, написа в обособен разбор Хайди Обермайер, специалист в Германския съвет по интернационалните връзки.

„ Политиците в Европа и изключително в Съединени американски щати не свършиха изключително доста работа, с цел да убедят гражданите в стратегическата стойност на интернационално съдействие. Когато европейският антиамериканизъм излезе на комерсиалната сцена, не става въпрос просто за съществени идеологически разлики, а за фини елементи по съглашението или в съответни браншове, да вземем за пример селското стопанство.

Тя акцентира, че няма никакво значение, че планове за огромни търговски съглашения са спрени сега. Всяка стъпка, която регулаторите може да подхващат за понижаване на бариерите пред търговията, може да окаже напън върху пазарите по целия свят.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР