Европейският съюз ще наложи дълго отлаганата забрана върху руските диаманти,

...
Европейският съюз ще наложи дълго отлаганата забрана върху руските диаманти,
Коментари Харесай

FT: ЕС налага ембарго върху руските диаманти следващата седмица

Европейският съюз ще наложи дълго отлаганата възбрана върху съветските диаманти, откакто е съумял да си подсигурява поддръжка от Г-7, написа Financial Times.

Изданието цитира ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, който споделя, че на двудневното съвещание на външните министри от Г-7 в Япония, завършило през днешния ден, този ход е бил подсилен.

Диамантите са една от дребното изнасяни от Русия артикули, които към момента не са наранени от глобите на Европейски Съюз, наложени в отговор на пълномащабното навлизане на страната в Украйна предходната година, заради обширни разногласия за това дали ембаргото ще работи дейно.

Жозеп Борел споделя още пред FT, че по време на срещата на външните министри на Г-7 е било отстранено сериозно затруднение, тревожещо европейските страни, измежду които Белгия – един от най-големите търговци на диаманти в света.

Украйна и няколко централни и източноевропейски съдружници от дълго време упорстват Европейски Съюз да забрани търговията със скъпоценния камък, в допълнение към широкообхватните ограничения, забраняващи или намаляващи съветския експорт като нефт, въглища, стомана и злато.

През май водачите на Г-7 се съгласиха да лимитират търговията и потреблението на съветски диаманти, в това число посредством технологии за следене.

Белгийските публични лица приканиха за цялостна поддръжка от страна на Г-7 за съглашение, което ще приложи световен стандарт за узаконяване на необработени и полирани диаманти и ще разреши на всички търговци да разпознават създадените в Русия скъпоценни камъни.

Борел показва още ред FT, че външните министри на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединени американски щати са се съгласили да „ понижат приходите, които Русия извлича от износа “.

Русия е най-големият производител на необработени диаманти в света по размер, като износът възлиза на общо 4 милиарда $ през 2021 година, съгласно комерсиалната статистика. Повече от 80% от международните необработени диаманти се търгуват посредством дилъри в Антверпен.

Глобалният пазар на бижута с естествени диаманти се прави оценка на 74 милиарда $ през 2023 година, съгласно самостоятелния анализатор Пол Зимниски.

Забраната на Европейски Съюз за съветските диаманти ще бъде част от 12-те кръга от наказания на блока против Москва.

Новият пакет от наказания ще включва и нови забрани за импорт и експорт, ограничения за стягане на успеваемостта на съществуващия таван на цените на съветския недопечен нефт и ориентиране към субекти в трети страни, които оказват помощ на Русия да заобикаля комерсиалните ограничавания.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР