Европейският съюз представи своя отговор на мащабния план за субсидии

...
Европейският съюз представи своя отговор на мащабния план за субсидии
Коментари Харесай

ЕС се впуска в наддаване за субсидии. Битка, която едва ли ще спечели

Европейският съюз показа своя отговор на огромния проект за дотации на Съединени американски щати в опит да резервира проспериращи зелени промишлености в границите на Блока.

Проблемът е, че стартира наддаване, което не може да завоюва, написа POLITICO.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен огласи в сряда проектите за противопоставяне на американския Закон за понижаване на инфлацията (IRA) на стойност 369 милиарда  долара – самодейност за екологични данъчни заеми, която Брюксел се притеснява, че може да ориентира  бизнеса оттатък Атлантика. Отговорът на Европейски Съюз, наименуван Индустриален проект за зелена договорка, има за цел да улесни достъпа на устойчиви компании до данъчни облекчения, да пренасочи паричните потоци към промишлености с чисти технологии и да смекчи разпоредбите за държавна помощ.

„ Трябва да дадем опция на офертите, които получават от чужбина. Искаме тази промишленост да остане тук и да просперира тук “, акцентира водачът на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен по отношение на локалните индустриални компании в Европейски Съюз.

Но тези планове към този момент са изправени пред съществени рецензии по две аргументи: проектът значително черпи от съществуващи, а не от нови линии за финансиране и рискува да изправи по-малките страни от Европейски Съюз против огромните сили Германия и Франция, заради опасения, че те ще привлекат по-голямата част от дотациите.

Това значи, че към момента липсва огнева мощност на Европейски Съюз и неговата нова самодейност, с цел да се опълчи на агресивното разпространяване на дотации от Съединени американски щати - и Съединени американски щати го знаят.

„ Европейски Съюз прави рационален ход за зеления преход. Но компаниите сами ще решат къде е най-привлекателната зелена бизнес среда “, посочи американски представител.

Старите пари на Европа

Препоръките на Комисията страните членки да пренасочат средствата от досегашните финансови рамки в поддръжка на проекта се посрещат със песимизъм от наблюдаващите.

„ Свежите пари са това, от което се нуждаем. Ако продължим да използваме пари, които към този момент са на масата, с цел да се надигнем както пред обичайните си цели, по този начин и към напълно нови, невероятни провокации, които предстоят, ще се провалим. “, сподели евродепутатът от групата Renew Europe Валери Хайер.

По отношение на избавителните средства Европейска комисия се обръща към неизразходваната част от своя Пакет за възобновяване на стойност 800 милиарда евро и желае данъчни облекчения за зелени компании в границите на Фонда за различна сила REPowerEU. Така ще „ преопакова ” неизползваните 220 милиарда евро с доплащане от 20 милиарда евро под формата на нови грантове. Друг вид е частната капиталова рамка на Блока InvestEU, обясниха от Европейска комисия.  

" Предложението на Комисията е нещо като остаряло вино в нови бутилки. Грандиозният нов индустриален проект е всъщност работната стратегия на Европейска комисия за 2023 година под ново име. Това е разочароващо ", е мнението на десноцентристкия народен представител Маркус Фербер.

Еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис отвърна, че Блокът не просто „ преразпределя съществуващите пари “, описвайки безвъзмездните средства от 20 милиарда евро по пакета RePowerEU като „ свежи пари на масата “. 

Последното „ преопаковане ” на съществуващите средства идва откакто последният опит на Блока за конкуренция за дотации със Съединени американски щати – Законът за интегралните схеми, показан през февруари 2022 година, се провали. Заложените от Европейски Съюз от 43 милиарда евро по този проект (под формата на национални и частни инвестиции)  бяха надминати от 52 милиарда $, които Съединени американски щати отделиха за своята аналогична законодателна самодейност (Закон за интегралните схеми и науката). Приносът на равнище Европейски Съюз от 3,3 млрд.  евро провокира митинги, защото разчита на запас, пренасочен от съществуващи стратегии.

Дилемата с държавната помощ

Облекчаването на разпоредбите за държавна помощ ще разреши на страните членки на Европейски Съюз да насочат милиарди в зелени промишлености. Секторът на възобновимата сила и напъните за декарбонизиране на промишлените процеси ще имат най-голяма изгода, като част от новата рамка за краткотрайна рецесия и преход.

Но след три години разхлабване на разпоредбите за незабавни дотации вследствие на пандемията и войната в Украйна, някои държавни управления са загрижени, че по-нататъшното отваряне на шлюзовете ще насочи паричните потоци към богатите стопански системи Германия и Франция, до момента в който стопанската система на целия Блок е изправена пред нестабилно бъдеще. 

„ Държавната помощ за всеобщо произвеждане и търговски действия може да докара до обилни негативни резултати, в това число фрагментиране на вътрешния пазар, нездравословна конкуренция за дотации и намаляване на районното развиване “, обявиха държавните управления на Дания, Финландия, Ирландия, Холандия, Полша и Швеция в документ, изпратен до POLITICO.

Комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер също акцентира, че Германия и Франция са дали близо 80% от държавната помощ, утвърдена съгласно разпоредбите за изключителни дотации. „ Европейските страни не са равни, когато става дума за държавна помощ “, означи еврокомисарят.

Опитите да се запазят равните условия на вътрешния пазар постоянно ще попречват световната конкурентоспособност на Европейски Съюз. „ Ние в никакъв случай няма да можем да се конкурираме при равни условия със Съединени американски щати, когато става въпрос за финансиране. Целият спор за държавните помощи е нож с две остриета. Ако смекчим прекалено много рестриктивните мерки за дотациите, тогава компрометираме целостта на единния пазар. Но в случай че не създадем нищо, признаваме неуспех. Това не е алтернатива ”, разяснява европейски посланик.

Някои даже настояват, че конкуренцията със Съединени американски щати не си коства напъните.

„ Трябва да вземем хапче за изстудяване. Повечето от прочувствените интервенции се основават на [страха], че ИРА ще унищожи [европейската] стопанска система “, добави различен посланик, призовавайки за нерешителност при по-нататъшното облекчение на държавната помощ. „ Що се отнася до държавната помощ, би трябвало да помним, че краткотрайната рамка трябваше да бъде къса и сладка, а не дълга и кисела. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР