Европейският съюз представи план за укрепване на отношенията с Латинска

...
Европейският съюз представи план за укрепване на отношенията с Латинска
Коментари Харесай

ЕС се стреми да засили връзките с Латинска Америка

Европейският съюз показа проект за подсилване на връзките с Латинска Америка. Блокът се стреми да усили въздействието си в изискванията на съветската война в Украйна.


Връзките на Европейски Съюз с района бяха възпрепятствани от неуспеха да се подписа всеобхватно комерсиално съглашение с групата на Меркосур, формирана от четири страни - Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай - в продължение на две десетилетия договаряния.

Имаше и различия с основни районни сили като Бразилия по отношение на нахлуването на Москва в Украйна и последствията от тази война.

" Това партньорство се приемаше за даденост или се пренебрегваше ", съобщи ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, съобщи Агенция Франс Прес.

През юли водачите на Европейски Съюз ще проведат първата среща на върха с сътрудници от Латинска Америка и Карибския басейн от 2015 година насам.

Стремежът към възстановяване на връзките с района е подтикван от Испания, която идващия месец поема шестмесечното ротационно председателство на Европейски Съюз и която има мощни връзки с елементи от Латинска Америка още от колониални времена.

Новата тактика на изпълнителния орган на Европейски Съюз планува да се окаже напън за подписване на комерсиалното съглашение с Меркосур, да се отключи финансиране за инфраструктурни планове и да се организират по-редовни срещи на върха.

Европейски Съюз преглежда Латинска Америка като значим евентуален източник на значими първични материали, до момента в който Брюксел се стреми да освободи Европа от зависимостта от Китай.

" Войната в Украйна също ни отвори очите за нуждата да работим с надеждни сътрудници и да диверсифицираме веригите си за доставки ", съобщи комисарят по търговията на Европейски Съюз Валдис Домбровскис.

Но Европа се бори да се опълчи на описа на Москва в Латинска Америка, който хвърля виновността за разтърсените вериги за доставки и дипломатическото напрежение върху западните наказания - а не върху войната на Кремъл.

Бразилският ляв президент Луис Инасио Лула да Силва разгневи Украйна и поддръжниците си, като съобщи, че Киев споделя виновността за войната и допуска, че Западът подклажда спора.

Усилията за подписване на комерсиално съглашение с групата Меркосур се проточиха 20 години, като латиноамериканските страни се опълчиха на напъните на Европейски Съюз да ги накара да съблюдават строгите условия на блока за околната среда и климата.

Понастоящем Европейски Съюз е най-големият задграничен вложител в Латинска Америка и Карибския басейн.

Търговията сред двата района през предходната година възлиза на съвсем 300 милиарда евро. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР