Европейският съюз постигна сделка в четвъртък относно закон за ефективна

...
Европейският съюз постигна сделка в четвъртък относно закон за ефективна
Коментари Харесай

ЕС одобри забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г.

Европейският съюз реализира договорка в четвъртък по отношение на закон за ефикасна възбрана на продажбата на нови бензинови и дизелови коли от 2035 година, целящ да форсира прекосяването към електрически транспортни средства и да се бори с изменението на климата. Законът е първият, финализиран от новите политики на Европейски Съюз, предопределени да реализират задачите на блока за понижаване на излъчванията на парникови газове.

Преговарящите от страните от Европейски Съюз, Европейския парламент и Европейската комисия,  се съгласиха, че производителите на коли би трябвало да реализират 100% понижение на излъчванията на CO2 до 2035 година, което прави невероятно продажбата на нови транспортни средства, задвижвани с изкопаеми горива.

„ Тази договорка е добра вест за водачите на коли. Новите коли с нулеви излъчвания ще станат по-евтини, което ще ги направи по-достъпни за всички “, сподели водещият договарящ на Народното събрание Ян Хуитема.

Ръководителят на Европейски Съюз по политиката за климата Франс Тимерманс сподели, че съглашението изпраща мощен сигнал към промишлеността и потребителите.

Сделката също по този начин включва 55% понижение на излъчванията на CO2 за нови коли, продадени от 2030 година по отношение на равнищата от 2021 година, Това е доста по-високо от съществуващата цел от 37,5% понижение до тогава. Новите ванове би трябвало да дават отговор на 100% понижение на CO2 до 2035 година и 50% понижение до 2030 година спрямо равнищата от 2021 година

Заради нараствания напън върху производителите на коли доста от тях оповестиха вложения в направата на електрически модели. Тази седмица шефът на Volkswagen Томас Шефер сподели, че от 2033 година марката ще създава единствено електрически коли в Европа.

Все отново законът на Европейски Съюз срещна известна опозиция, когато беше препоръчан през юли 2021 година Европейската асоциация на автомобилната промишленост ACEA предизвести да не се не разрешава съответна технология и прикани моторите с вътрешно горене и водородните транспортни средства да играят роля в прехода към нисковъглеродни излъчвания.

Преговарящите се споразумяха в четвъртък, че Европейски Съюз ще изготви предложение за това по какъв начин колите, работещи с „ CO2 неутрални горива “, могат да се продават след 2035 година

Брюксел търси съглашения по още два закона от пакета в точния момент за договарянията за климата на Организация на обединените нации през ноември, в опит да покаже, че макар задаващата се криза и растящите цени на силата, блокът продължава напред с задачите си в региона на климата.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР