Европейският съюз покани лидерите на Азербайджан и Армения да възобновят

...
Европейският съюз покани лидерите на Азербайджан и Армения да възобновят
Коментари Харесай

ЕС търси нови преговори за Нагорни Карабах, увеличава помощта за Армения

Европейският съюз предложения водачите на Азербайджан и Армения да възобновят мирните договаряния след светкавичната военна атака на Азербайджан в Нагорни Карабах предишния месец, която провокира бягството на десетки хиляди етнически арменци.

На среща на европейските водачи в испанския град Гранада в четвъртък президентът на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че е поканил арменския министър председател Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев да се срещнат в Брюксел този месец.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Приключи ли най-сетне борбата сред Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах? Азербайджан арестува някогашен върховен министър на Карабах, защото изселването надвишава 50 000 Какво знаем за офанзивата на Азербайджан в Нагорни Карабах завършек на списъка

„ Ние имаме вяра в дипломацията. Вярваме в политическия разговор “, сподели Мишел пред кореспонденти на срещата на върха на Европейската политическа общественост, конгрес, включващ повече от 40 страни.


Алиев отхвърли да участва на срещата на върха в Гранада, където европейските водачи се надяваха, че Армения и Азербайджан могат да работят за разрешаване на напрежението и реализиране на съглашение за Нагорни Карабах.

На срещата на върха водачите също по този начин дадоха обещание поддръжка за Армения, защото тя се бори с последствията от азербайджанската военна интервенция предишния месец за завземане на контрола над анклава, обитаем най-вече с етнически арменци.

Много водачи на Европейски Съюз осъдиха азербайджанската интервенция и някои държавни управления приканиха блокът да обмисли строги ограничения против Баку, който настоя, че е подхванал законни дейности, с цел да си върне контрола върху част от суверенната си територия.

Десетки хиляди поданици на етнически арменци избягаха от Нагорни Карабах в прилежаща Армения, откогато арменските сепаратисти бяха принудени да прекратят огъня на 20 септември след 24-часова военна интервенция на доста по-голямата азербайджанска войска.

Европейският парламент одобри резолюция в четвъртък, обвиняваща Баку в „ етническо пречистване “.


Много европейски водачи показаха угриженост по отношение на филантропичната обстановка в Нагорни Карабах, а Мишел, френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц оповестиха своята „ непоколебима поддръжка “ за териториалната целокупност на Армения в четвъртък след среща с Пашинян.

Изглежда обаче няма консенсус измежду европейските водачи по отношение на евентуалните наказания за Азербайджан, значим източник на нефт и природен газ за Европейски Съюз и съдружник на Съединените щати. Макрон от Франция сподели, че до момента в който Азербайджан наподобява има „ проблем с интернационалното право “, стъпки като наказания няма да бъдат продуктивни.

Лидерите на срещата се съгласиха да усилят помощта за Армения, като ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че Европейски Съюз ще даде 5,53 милиона $ незабавна помощ в допълнение към сходна сума, оповестена по-рано.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР