Европейският съюз под председателството на Франция стартира инициатива за общ

...
Европейският съюз под председателството на Франция стартира инициатива за общ
Коментари Харесай

Франция с важна стъпка към общ здравен съюз в Европа

Европейският съюз под председателството на Франция започва самодейност за общ " здравен съюз " със взаимна декларация. Това разгласи френският здравен министър Оливие Веран, представен от " Франс прес ".

Текстът ще бъде наименуван " Декларацията от Гренобъл " по името на френския град, където министрите на опазването на здравето на Европейски Съюз организираха среща, с цел да обсъдят упоритостите си за по-тясно съдействие.

Франция, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, се стреми да се възползва от съдействието в региона на опазването на здравето, подбудено от взаимния метод за справяне с пандемията от COVID-19 през последните две години, по-специално посредством закупуване на ваксини.

Веран изрази увереност, че Европейският съюз може да се трансформира в " международен първенец в региона на публичното здраве ", в случай че преодолее несъгласията сред пазарните съображения и системите за публично опазване на здравето.

По негови думи взаимното закупуване на някои медицински артикули и битката с редките заболявания на европейско ниво би трябвало да донесат изгоди.

Той изрази вяра, че Декларацията от Гренобъл ще бъде подписана в околните дни. Документът ще бъде основополагащ за здравния съюз в Европа.

От своя страна комисарят по опазването на здравето на Европейски Съюз Стела Кириакидес назова стъпката на Франция " мощен подтик към същински европейски подходи, когато става въпрос за нашите дейности в региона на опазването на здравето ".

Тя се съгласи с Веран, че въпреки Съюзът да е постигнал прогрес в превръщането на пандемията от ковид в по-управляем проблем основно с помощта на имунизациите, няма място за блаженство.

Твърде рано е да се счита, че пандемията е ендемична, предизвести Веран, намеквайки за метода на страни като Испания, които се пробват да мислят за оправянето с ковид като за по-малко съществени ендемични болести като сезонния грип.

Нищо не ни разрешава да кажем тъкмо в този момент, че някъде по света няма нов вид, който е по-опасен от варианта Омикрон, който в този момент господства в Европа, акцентира той.

Относно възходящата устойчивост към антибиотиците, които се употребяват постоянно в селското стопанство и са причина за стотици хиляди смъртни случаи, Веран съобщи, че Франция има намерение да употребява председателството си на Европейски Съюз, с цел да предприеме дейности.

Той разгласи, че на 7 март в Париж ще се организира конференция " Едно здраве " с присъединяване на министрите на опазването на здравето и земеделието на Европейски Съюз по този въпрос.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР