Европейският съюз планира да помогне на страните от Западните Балкани

...
Европейският съюз планира да помогне на страните от Западните Балкани
Коментари Харесай

ЕК: Северна Македония е на добър път, но трябва да промени конституцията си

Европейският съюз възнамерява да помогне на страните от Западните Балкани да извършат нужните за евроинтеграцията промени с пакет от вложения в размер на 6 милиарда евро, заяви в Скопие председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Ройтерс.

" Европейският съюз възнамерява да помогне на страните от Западните Балкани да извършат нужните за евроинтеграцията промени с пакет от вложения в размер на 6 милиарда евро ", сподели Фон дер Лайен на взаимна конференция с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

" Колкото по-добър е процесът на промени, толкоз по-бързо ще се стигне до опцията за присъединение. Има прозорец на благоприятни условия, който е отворен сега. Процесът се основава на заслуги, тъй че никой не би трябвало да чака избрана дата “, добави тя, представена от МИА.

Урсула фон дер Лайен уточни, представена от Българска телеграфна агенция, че Европейски Съюз желае Република Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина да се причислят и сега може да се види " същинската динамичност “ на процеса по разширение на Европейски Съюз.

" Изборът е ваш. И по тази причина в действителност се надявам, че всички страни, всички партии ще се възползват от този миг и ще поддържат конституционните промени, тъй като се работи за вашето бъдеще, за вашия избор и всички партии носят отговорност за бъдещето на Северна Македония. Ние желаеме Северна Македония да бъде член на Европейски Съюз и се надявам, че тъкмо тъй като придвижването напред е положително, то ще бъде подкрепено от необятното болшинство “, акцентира фон дер Лайен.

Северна Македония се надява до края на годината да стартира действителни договаряния за участие в Европейски Съюз, само че с цел да стане това би трябвало да промени конституцията си и да впише в нея българите. Това изискване е залегнало в преговорната рамка на Северна Македония, само че не може да се осъществя поради съпротивата на най-голямата опозиционна партия в страната ВМРО-ДПМНЕ.

Ройтерс отбелязва, че Република Северна Македония би трябвало да реформира своята бизнес среда, да сътвори ефикасна обществена администрация, да има постоянни обществени финанси и да усъвършенства битката с корупцията.

Председателката на Европейска комисия означи, че Северна Македония е на добър път, а Европейски Съюз е подготвен да одобри страната с " нейната неповторима еднаквост и нейния личен език “, оповестяват локалните медии.

" Това, което Македония реализира е впечатляващо. На добър път сте. Прогресът, който постигате с ангажираността да продължите по европейския път, е заслужен за удивление. Днес имаме 24 езика, а един ден ще включим и македонския език “, сподели още фон дер Лайен, представена от медии в Северна Македония.

" Надявам се, че тези, които постоянно в историята са били срещу евроатлантическата интеграция на страната, най-накрая, за първи път в политическото си битие, ще покажат в Народното събрание, че са " за “ европейското бъдеще на страната “, сподели министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Той акцентира, че с такива въпроси не трябва да се гради политически рейтинг и не трябва да се играе с страстите на жителите, тъй като това би означавало повтаряне на " оня неприятен филм, който гледаме в продължение на 11 години, когато имахме закъснение на междуетническите връзки в Северна Македония, в Македония “.

" Тогава имахме закъснение на връзките със съседите и не помръднахме и с един милиметър в евроинтеграцията, а стопанската система ни не растеше с повече от приблизително 2 % годишно при инфлация от 3 %. Затова споделям, че неприятният опит от историята не трябва да се повтаря “, заключи Ковачевски.

Председателката на Европейска комисия е на обиколка на Балканите, която включва още визити в Косово, Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР