Европейският съюз планира да добави още белоруски служители в списъка

...
Европейският съюз планира да добави още белоруски служители в списъка
Коментари Харесай

ЕС планира втори кръг от санкции спрямо Беларус

Европейският съюз възнамерява да добави още белоруски чиновници в листата с 40 лица, против които към този момент бяха наложени наказания поради президентските избори в страната, извършени на 9 август, за които Западът счита, че са фалшифицирани, както и поради насилственото ограничение на митингите, последвали вота.

" Ще има известие, че работим върху от ден на ден и повече лица от Беларус, които да бъдат глобени ", съобщи представител на Европейски Съюз преди срещата на външните министри на блока в понеделник, само че без да дава детайлности, оповестява Ройтерс.

Тези представители на Беларус, които бяха изправени пред възбрана за пътувания и заледяване на активи в санкционния лист, оповестен през предходната седмица, включваха министъра на вътрешните работи на страната и шефа на изборната комисия.

Санкциите имат за цел да поддържат демократичните митинги в Минск против президента Александър Лукашенко, за който съперниците настояват, че е удължил нелегално и с машинация 26-годишното си ръководство.

Лукашенко не попадна в листата със наказания на Европейски Съюз макар напън от балтийските страни, защото някои страни членки на Съюза считат, че наказването на президента би трябвало да бъде последна мярка.

Този въпрос ще бъде разискван още веднъж, когато на съвещанието в понеделник бъде разискван нов лист със наказания, сподели пред Ройтерс върховен посланик от Европейски Съюз.

" За нас е значимо да държим виновни лицата на най-високото политическо равнище, в случай че обстановката не се промени ", сподели дипломатът, изискал анонимност. " Бихме желали да имаме свободни и почтени избори, добър либерален преход, твърда роля на опозицията - и там Лукашенко има значима роля ", добави той.

Миналата седмица Беларус разгласи ответни наказания против Европейски Съюз, припомня Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР