Европейският съюз осъди военните действия на Турция в Северна Сирия

...
Европейският съюз осъди военните действия на Турция в Северна Сирия
Коментари Харесай

България трябва да отиде с позиция за Сирия пред Съвета за сигурност на ЕС

Европейският съюз осъди военните дейности на Турция в Северна Сирия и прикани страните от Европейски Съюз, които изнасят оръжие за Турция, да спрат доставките си. Съединени американски щати към този момент постановат наказания на Турция. Анализ на спора в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия направиха Весела Чернева, шеф на Софийския офис на Европейски съвет по външна политика и Любомир Кючуков от Института за стопанска система и интернационалните връзки.

Идеята на Съвета е по-скоро да има стиковане на институциите във връзка с този спор. Да стане ясно, че това, което сега се случва в Сирия, на процедура освен освободи огромен брой бойци на " Ислямска страна ", само че и настрои кюрдите против Европа и против Запада, сподели Чернева.
Весела Чернева, шеф на Софийския офис на Европейски съвет по външна политика: Това са две нови закани за Европейския съюз и изключително за страните, които са най-близо, България сигурно е една от тях.
Тя уточни, че другата причина за Съвета е, че в четвъртък и в петък водачите на страните членки на Европейски Съюз ще се съберат на така наречен Среща на върха и акцентира, че е добре България да отиде готова и с позиция, не да импровизира.

Българската позиция не може да бъде неутрална, както никоя друга позиция на страна-членка от Европейски Съюз, безапелационен бе Кючуков.
Любомир Кючуков, Институт за стопанска система и интернационалните връзки: Друг е въпросът, че България има на процедура два репера, с които би трябвало да се преценява. Първото е страна-членка на Европейски Съюз и второ, страна-съседка на Турция, което неизбежно слага и двустранните връзки като детайл от общата позиция, т.е. тук явно България, отчитайки тези две неща, би трябвало да бъде част от една обща позиция на Европейски Съюз, само че и апропо към този момент към момента не е задоволително ясно по какъв начин тъкмо ще се получи тази обща позиция, има разнообразни визии, част от страните от Европейски Съюз имат разнообразни визии.
Вижте целия диалог във видеото!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР