Европейският съюз одобри дипломат от Португалия да бъде първият посланик

...
Европейският съюз одобри дипломат от Португалия да бъде първият посланик
Коментари Харесай

Португалец е първият посланик на ЕС в Лондон

Европейският съюз утвърди посланик от Португалия да бъде първият дипломат на Европейски Съюз в Лондон, откакто Англия напусне след седмица съюза. Причината е, че въпреки да продължи до края на 2020 година да извършва задължениета на член на Европейски Съюз, на 1 февруари това към този момент ще е трета страна за Европейски Съюз, заради което съюзът ще има собствен началник на представителството за Англия и Северна ирландия.

Това е Жоау Вале дъ Алмейда, който през последните 10 години бе поредно дипломат на Европейски Съюз във Вашингтон (210-2014) и в Организация на обединените нации (от 2015 г.).

Той стартира кариерата си като публицист и влиза в структурите на Европейски Съюз като чиновник на делегацията на съюза в Лисабон през 1982 година След това Алмейда работи за Еврокомисията при Жак Делор, Жак Сантер, Романо Проди и Жозе Мануел Дурау Барозу, като при Сантер се издига (1995 г.) до заместител на основния представител.

През 1997 година португалецът става шеф на Генерална дирекция информация, връзки, уклутра и аудиовизуални артикули. Между 2004 и 2009 година той е шеф на кабинета и основен консултант на ръководителя на Европейската комисия Барозу, след което става Генерален шеф в дирекцията за външни връзки на комисията до юли 2010 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (431)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР