Европейският съюз обяви по-строги правила за съдържанието за популярни онлайн

...
Европейският съюз обяви по-строги правила за съдържанието за популярни онлайн
Коментари Харесай

ЕС въвежда строги правила към тези гиганти и който не ги спазва ще плаща процент от обората

Европейският съюз разгласи по-строги правила за наличието за известни онлайн платформи, като TikTok, Instagram, Twitter и Amazon. Списъкът, в който услугите на Amazon, Гугъл, Meta, Instagram и Microsoft участват, има повече от 45 милиона дейни консуматори месечно, оповестява Reuters.

Това слага фирмите в категория според нов закон на Европейски Съюз, прочут като Закон за цифровите услуги (DSA) , налагащ ограничения като годишни одити и обвързване за дейно противопоставяне на дезинформацията и наличието на ненавист. Регулациите влизат в действие от август тази година.

На този декор Европейската комисия разгласи в изказване, че е приела своите " първи решения за установяване според Закона за цифровите услуги " - правилник на Европейски Съюз на транспарантна реклама, предопределен да помогне на потребителите да изтрият нелегално наличие и да се борят с дезинформацията.
 Брюксел приканва света да копира европейските регулации за криптовалутите
Брюксел приканва света да копира европейските регулации за криптовалутите

Криптосекторът беше разтресен от краха на криптоборсата FTX и други високопрофилни банкрути

Въз основа на данните, предоставени от платформите през февруари 2023 година, Европейската комисия класифицира 17 онлайн платформи и две търсачки като " доста огромни ", защото над 45 милиона души ги употребяват всеки месец.

Социалните медийни колоси като Фейсбук, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter и YouTube бяха избрани като " доста огромни онлайн платформи " .

Уебсайтовете за извършване на покупки Alibaba, Amazon, Apple AppStore, Booking.com, Гугъл Play, Гугъл Shopping и Zalando също бяха маркирани в новата подредба, включваща още Гугъл Maps и Wikipedia. Гугъл и Bing бяха регистрирани като " доста огромни онлайн мотори " .

Новите правила имат за цел да дават по-добра отбрана на персоналните данни против нападателни рекламни тактики и ще изискват от фирмите да работят по-бързо против нелегално наличие или дезинформация.

Например, рекламите не могат да се демонстрират въз основа на чувствителни потребителски данни като политически възгледи или полова ориентировка. Целевите реклами, основани на профилиране на деца, също ще бъдат неразрешени.

Освен това, платформите ще би трябвало да разрешават на потребителите да рапортуват за нелегално наличие по-лесно и ще бъдат задължени да ги модерират или изтриват с доста малко предупреждение.

В рамките на четири месеца платформите ще би трябвало да трансформират политиките си, с цел да изпълнят новите отговорности по Закона за цифровите услуги

Задълженията включват още така наречен " инструмент за докладване на нелегално онлайн наличие ". Трябва да има и протоколи за справяне с разпространяването на дезинформация по време на рецесия като пандемията от Covid-19.

По покана на притежателя на Twitter Илон Мъск, комисията ще организира тест за сходство на обществената медийна компания през юни, два месеца преди крайния период.

Ако фирмите не съблюдават наредбите, Европейски Съюз може да наложи глоба в размер на 6% от годишния им оборот и да забрани услугите им, при положение, че неведнъж нарушават разпоредбите.
 Петте най-ценни европейски софтуерни компании
Петте най-ценни европейски софтуерни компании

Технологичната промишленост в Европа записва продажби от €1,5 трилиона
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР