Европейският съюз обмисля да позволи на руска банка под санкции

...
Европейският съюз обмисля да позволи на руска банка под санкции
Коментари Харесай

ЕС обмисля отстъпки за Русия, за да спаси зърнената сделка

Европейският съюз обмисля да разреши на съветска банка под наказания да сътвори дъщерно сдружение, което да се свърже още веднъж с световната финансова мрежа, оповестяват " Ройтерс " и " Файненшъл таймс ".

Целта е да бъде защитена черноморската договорка за зърно, която дава опция на Украйна да изнася храни на международните пазари.

Източници, осведомени с въпроса, прецизират, че проектът, препоръчан от Москва посредством договаряния с посредничеството на Организация на обединените нации, ще разреши на банката да сътвори дъщерно сдружение, което да обработва заплащанията, свързани с износа на зърно.

На новото сдружение ще бъде позволено да употребява Международната платежна система SWIFT, от която бяха изключени най-големите съветски банки след нашествието в Украйна предходната година.

Междувременно непрекъснатият представител на Русия в Службата на Организация на обединените нации Генадий Гатилов съобщи, че  на черноморската зърнена договорка, която изтича на 18 юли.

По негови думи осъществяването на изискванията на Русия за удължение на съглашението " закъснява ". Едно от тези условия е точно повторното свързване на Руската земеделска банка към системата за банкови заплащания SWIFT.
 Украйна 99,9% уверена, че Русия излиза от зърнената договорка през юли
Украйна 99,9% уверена, че Русия излиза от зърнената договорка през юли

Москва към този момент не се нуждае от украински пристанища за експорт на амоняк

" Русия неведнъж е удължавала договорката с вярата за позитивни промени ", акцентира Гатилов в изявление за в. " Известия ". " Това, което виждаме в този момент, обаче не ни дава съображение да се съгласим със опазване на статуквото ".

подписана сред Русия и Украйна с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли 2022 година, имаше за цел да предотврати международна продоволствена рецесия, като разреши на украинското зърно, блокирано поради съветската инвазия, да бъде безвредно изнесено през черноморските пристанища.

Миналата седмица че от 26 юни насам не са регистрирани нови кораби по съглашението - макар подадените заявки от 29 плавателни съда.
 От 26 юни поради зърнената договорка кораби не плават в Черно море
От 26 юни поради зърнената договорка кораби не плават в Черно море

Нито един нов сухотоварен транспортен съд не е получил позволение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР