Европейският съюз обедини силите си с глобални партньори, за да

...
Европейският съюз обедини силите си с глобални партньори, за да
Коментари Харесай

Мария Габриел: Науката и иновациите са в центъра на глобалната инициатива на ЕС за борба с коронавируса

Европейският съюз сплоти силите си с световни сътрудници, с цел да даде старт на акция за набиране на дарения - " Глобални дейности против ковид ", заяви представителството на Европейска комисия в София. Комисарят за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел приветства самодейността, наблягайки водещата роля на науката и нововъведенията за справяне с рецесията: " Научни служащи и изобретатели от всички страни работят всекидневно за намирането на решения за опазването на живота и здравето на хората. За да подпомогнем техните старания, Европейският съюз, дружно със Световната здравна организация и интернационалните сътрудници, насочваме апел за създаване и обезпечаване на еднакъв достъп до качествени, ефикасни и налични диагностика, лекуване и ваксина срещу ковид ".

За да бъдат събрани нужните финансови средства, Европейски Съюз и интернационалните сътрудници оповестиха международен маратон за тяхното набиране. Началото ще бъде сложено на 4 май, като средствата ще се дават от страни и бизнеса, написа Българска телеграфна агенция. В тази самодейност Европейският съюз си партнира както с страни от целия свят, по този начин и с интернационалните организации и водещи фондации, които работят интензивно в региона на научните проучвания и нововъведенията. Сред тях са Коалицията за епидемиологична подготовка (CEPI), Wellcome Trust и други.

" Кризата с ковид сподели още веднъж основната роля на науката за отговор на провокациите, пред които са изправени нашите общества. Поставяме си задачата да наберем средства на стойност 7.5 милиарда евро, с които ще бъдат финансирани научноизследователски действия в три области, значими за всеки от нас: диагностика, лекуване и ваксини за ковид. За да се оправим сполучливо с рецесията е належащо да координираме нашите действия на международно равнище. Тази световна самодейност ни доближава до намирането на ефикасни решения против пандемията ", разяснява още българският еврокомисар Мария Габриел.
/ПЕКС/
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР