Европейският съюз най-после трябва да се осмели да изпълни обещанието

...
Европейският съюз най-после трябва да се осмели да изпълни обещанието
Коментари Харесай

Ковачевски: ЕС трябва да изпълни обещанието си, стратегическото партньорство със САЩ не е заместител

Европейският съюз най-сетне би трябвало да се осмели да извърши обещанието си и своята част от задължението и час по-скоро да дефинира дата за първата междуправителствена конференция, която да сложи началото на договарянията. Това изиска през днешния ден министър председателят Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ковачевски акцентира, че са в синхрон с външния министър Буяр Османи, който през вчерашния ден сподели, че ще изчакат до лятото и в случай че България не смъкна ветото, ще се извърнат към вътрешните си промени.

„ Разбира се, има спор с България, само че ние ще работим, както до момента за хармонизиране на законодателството, за задълбочаване на съдействието ни с всички страни членки на Европейски Съюз, само че и за повишение на нашето стратегическо партньорство със САЩ”, сподели Ковачевски.

Стратегическият разговор със Съединени американски щати стартира през юни в няколко области - външна политика, стопанска система, вложения, обучение, защита, като идната седмица ще бъде избран екип от министри и специалисти, които ще бъдат във Вашингтон и ще имат срещи там на съответното равнище.

Според Ковачевски оповестеното стратегическо партньорство със Съединени американски щати не е сурогат на участието в Европейски Съюз.

„ Ние сме част от Европа, имаме съдействие с Европейски Съюз във връзка с финансирането на редица планове, които се извършват по програмата IPA. По време на най-голямата рецесия получихме макрофинансова помощ от Европейски Съюз “, сподели Ковачевски и разгласи, че идната седмица отпътува за Брюксел за среща с страни от района.

„ Ако се откри решение на разногласието с България, което ще се основава на европейските полезности и правила, решение задоволително и за двете страни, можем да кажем, че имаме сполучливи договаряния, в случай че това решение към момента не е реализирано, това значи, че договарянията ще продължат “, сподели Ковачевски.

Той още веднъж отхвърли да се ангажира с дата, само че акцентира, че разширението на Европейски Съюз в района сега е „ освен политически и стопански въпрос, само че и геостратегически, поради войната в Украйна и интереса на трети страни към страните от Западните Балкани.”

Ковачевски участва на деня на отворените порти част от учението „ Swift Response 22 “ на спортното летище „ Стенковец”.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР