Европейският съюз направи важна стъпка към определяне на правила -

...
Европейският съюз направи важна стъпка към определяне на правила -
Коментари Харесай

Европейският съюз с правила как компаниите могат да използват изкуствен интелект

Европейският съюз направи значима стъпка към установяване на правила - първите в света - за това по какъв начин фирмите могат да употребяват изкуствен интелект.

Това е самоуверен ход, който Брюксел се надява да проправи пътя за световни стандарти за технология, употребена във всичко - от чатботове като ChatGPT на OpenAI до хирургични процедури и разкриване на измами в банките.
-->
„ Днес създадохме история “, сподели пред публицисти Брандо Бенифей, член на Европейския парламент, работещ по Закона за изкуствен интелект на Европейски Съюз.

Законодателите са съгласували проектоверсия на закона, която в този момент ще бъде контрактувана със Съвета на Европейския съюз и държавите-членки на Европейски Съюз, преди да стане закон.

Стотици водещи учени и откриватели на AI предизвестиха предишния месец, че технологията съставлява риск от изгубване за човечеството, а няколко видни персони – в това число президентът на Microsoft Брад Смит и основният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман – приканиха за по-строга регулация.

Редица бизнес лидери – в това число шефът на Walmart Дъг Макмилиън и основният изпълнителен шеф на Coca-Cola (KO) Джеймс Куинси – споделиха, че AI има капацитета да унищожи човечеството след пет до 10 години.

На този декор Законът за ИИ на Европейски Съюз се стреми да „ насърчи възприемането на насочен към индивида и благонадежден изкуствен интелект и да подсигурява високо равнище на отбрана на здравето, сигурността, главните права, демокрацията и върховенството на закона и околната среда от нездравословни въздействия. ”

След като бъде утвърден, законът ще се ползва за всеки, който създава и внедрява AI системи в Европейски Съюз, в това число компании, ситуирани отвън блока.

Степента на контролиране зависи от рисковете, основани от съответно приложение, от минимални до „ неприемливи “.

Системите, които попадат в последната категория, са изцяло неразрешени. Те включват системи за лицево различаване в действително време на публични места, предсказуеми полицейски принадлежности и системи за обществено оценяване, като тези в Китай, които дефинират „ здравен резултат “ на хората въз основа на тяхното държание.

Законодателството също по този начин постанова строги ограничавания върху „ високорисковите “ приложения на ИИ, които заплашват „ забележителна щета за здравето, сигурността, главните права или околната среда на хората “. Те включват системи, употребявани за въздействие върху гласоподавателите на избори, както и обществени медийни платформи с повече от 45 милиона консуматори, които предлагат наличие на своите консуматори - лист, който включва Фейсбук, Twitter и Instagram.

Законът също по този начин обрисува условията за бистрота на системите с изкуствен интелект.

Например системи като ChatGPT ще би трябвало да разкрият, че наличието им е генерирано от AI, да разграничат надълбоко подправените изображения от същинските и да обезпечат защитни ограничения против генерирането на нелегално наличие.

Подробни резюмета на предпазените с авторски права данни, употребявани за образование на тези AI системи, също би трябвало да бъдат оповестени. Системите с изкуствен интелект с най-малък или никакъв риск, като филтрите за спам, значително попадат отвън разпоредбите.

Повечето AI системи евентуално ще попаднат във високорисковите или неразрешени категории, оставяйки притежателите си изложени на евентуално големи санкции, в случай че нарушат наредбите, съгласно Racheal Muldoon, юрист (процесор) в лондонската адвокатска адвокатска фирма Maitland Chambers.

Участието в неразрешени практики на изкуствен интелект може да докара до санкция до 40 милиона евро (43 милиона долара) или сума, равна на до 7% от международния годишен оборот на компания, което от двете е по-високо.

Законът дава право на жителите да подават тъжби против снабдители на системи за ИИ и планува Служба на Европейски Съюз за ИИ, която да следи използването на законодателството. Той също по този начин изисква държавите-членки да дефинират национални надзорни органи за ИИ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР