Европейският съюз и Великобритания възнамеряват да започнат втората фаза на

...
Европейският съюз и Великобритания възнамеряват да започнат втората фаза на
Коментари Харесай

След Brexit - започват разговорите за бъдещето на Великобритания и ЕС

Европейският съюз и Англия имат намерение да стартират втората фаза на договарянията за излизането на Англия от Европейски Съюз в Брюксел след Brexit - при започване на тази седмица. С тези договаряния би трябвало да се реши какви връзките ще бъдат построени най-вече по въпросите на търговията сред Брюксел и Лондон, когато преходният интервал завърши - към този момент на 31 декември 2020 година.
Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен съобщи по-рано, че Европейски Съюз е подготвен да " построи тесни връзки на амбициозно партньорство с Англия ", което по думите й е " положително за хората и бизнеса ". На 25 февруари Съветът по общите въпроси на Европейски Съюз утвърди мандата на Европейска комисия в договарянията за бъдещи връзки с Англия.
Ще бъде мъчно
В документа се акцентира, че Европейски Съюз има намерение да сътвори зона за свободна търговия с Англия без митнически цени и квоти, както и равни условия за гарантиране на лоялната конкуренция за английския и европейския бизнес. Преговорите следва също по този начин да слагат основите на новите връзки в региона на риболова, учредени на обезпечаване на съвместен достъп до водите на другата страна, както и развиване на партньорства в региона на цифровата търговия, интелектуалната благосъстоятелност, публичните поръчки, превоза и енергетиката.
Преди това Европейската комисия заяви, че и на този стадий договарянията ще бъдат поверени и на Мишел Барние, който водеше диалозите за Brexit. Барние предизвести, че полемиката ще бъде доста сложна, и удостовери, че първият кръг ще стартира след 2 март, а вторият в края на месеца в Лондон. Преговорите би трябвало да приключат до края на годината.
Обединеното кралство напусна Европейски Съюз на 1 февруари 2020 година след три години договаряне на изискванията за излизане. Брюксел и Лондон се договориха за временен интервал до края на тази година, през който всички европейски стандарти се ползват за Обединеното кралство. Англия също продължава да заплаща вноската си в бюджета на общността, само че неговите представители към този момент не вземат участие в процеса на взимане на решения в Европейския съюз.
" Червените линии " на Лондон
Лондон също показа своите цели преди договарянията. Той предизвести, че в случай че разногласията не бъдат решени по време на полемиките преди срещата на високо ниво през юни, Англия е подготвена да ги спре и да стартира подготовка за търговия с Европейски Съюз от 1 януари 2021 година според разпоредбите на Световната комерсиална организация, т.е. с потреблението на всички вероятни мита.
В Обединеното кралство се надяват, че до лятото очертанията на съглашението ще бъдат ясни и то ще може да бъде подписано до септември. Лондон също по този начин предизвести, че няма да се съгласи законите на кралството да бъдат приведени в сходство със законите на Европейски Съюз и условията на институциите на общността, в това число тези на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. Британските управляващи имат намерение да реализират съглашение за свободна търговия с Европейски Съюз, сходно на това, което Европейски Съюз има с Канада. Споразумението по " канадския модел " позволява съвсем изцяло безмитна търговия, само че вкарва редица митнически инспекции на стоките и не се ползва за значимия за Обединеното кралство пазар на услугите.
Не единствено търговията
В допълнение към комерсиалните договаряния, полемиките в Брюксел като цяло ще разискват съдействието сред кралството и Европейски Съюз. По-рано в. Sunday Telegraph заяви, че през идната година Лондон има намерение да се откаже от уговорката да съблюдава европейските закони за правата на индивида. Според изданието английската страна в договарянията ще откаже да одобри тези разпореждания от бъдещото съглашение, които изискват Обединеното кралство да се преценява с наредбите на Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ), влезнала в действие през 1953 година
Изданието акцентира, че ръководителите на английските външно и вътрешно министерство Рааб и Пател по-рано се изказваха сериозно за конвенцията, наблягайки, че европейските съдии я употребяват в своя изгода. Главният консултант на министър-председателя Доминик Къмингс също е разгорещен последовател на отхвърли от отговорностите на Обединеното кралство, разпоредени в Европейска конвенция за правата на човека. Преди това той подлага на критика остро такива разпореждания на конвенцията като нуждата да се дава правото на глас на пандизчии или възбраната за екстрадиция на някои задгранични нарушители.
Какво не желае Екологичен потенциал като привилегии за Англия (подробности тук)!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР