Европейският съюз и най-големите икономики на Южна Америка са по-близо

...
Европейският съюз и най-големите икономики на Южна Америка са по-близо
Коментари Харесай

ЕС е близо до търговска сделка с южноамериканския общ пазар Меркосур

Европейският съюз и най-големите стопански системи на Южна Америка са по-близо от всеки път до сключването на огромно комерсиално съглашение, подготвяно повече от две десетилетия, като водачите и от двата района са оптимистично настроени, че могат да реализират дълго чаканата договорка идната седмица, оповестява Блумбърг.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и бразилският президент Луис Инасио Лула да Силв възнамеряват да се срещнат в коридорите на срещата на върха на Организация на обединените нации за климата COP28 в Дубай, с цел да създадат финален политически подтик за съглашението, показаха за организацията лица, осведомени с въпроса.

Срещата, която може да се организира в събота, ще се състои на фона на забележителен прогрес в техническите договаряния сред двете страни, които ги приближиха до превъзмогване на екологичните разлики, дерайлирали предходна набрана инерация в последните стадии на договарянията, показват неназованите източници на Блумбърг.

Споразумението сред Европейски Съюз и Меркосур — митнически съюз, формиран от Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай — ще сътвори интегриран пазар от 780 милиона консуматори, което го прави най-голямото съглашение в историята на европейския блок и една от най-големите в света покупко-продажби за свободна търговия.

Това ще спести на европейските експортьори към 4 милиарда евро (около 4,4 милиарда долара) от импортни цени, като в същото време ще обезпечи връзки с снабдители на сериозни материали за развиването на зелени и цифрови технологии.

За Южна Америка това съглашение пък дава обещание да способства за промишленостите, търсещи уголемен достъп до европейските пазари и селскостопанския бранш, който към този момент дефинира статуса на района като водещ експортьор на говеждо, соеви зърна, кафе и други артикули.

Споразумението също по този начин ще сближи двата района на фона на по-широка световна конкуренция за въздействие, в която Китай и Русия се стремят да навлязат в богати на запаси народи в Латинска Америка.

Продължаващите договаряния връщат договорката назад на ръба на нейното довеждане докрай, откакто двете страни завършиха 20-годишни механически договаряния със съглашение през 2019 година Този пакт обаче в никакъв случай не беше финализиран, откакто някои страни от Европейски Съюз показаха угриженост по отношение на възходящите равнища на обезлесяване в тропическите гори на Амазонка при някогашния президент на Бразилия Жаир Болсонаро.

Преговорите към този момент са задоволително напреднали, откакто Валдис Домбровскис, вицепрезидентът на Европейската комисия по търговията, обмисля пътешестване за срещата на върха на Меркосур на 7 декември в Рио де Жанейро, прибавиха източниците на Блумбърг.

Урсула Фон дер Лайен пък търси своя лична комерсиална победа след пропадането на съглашение с Австралия и неуспеха на нейната комисия да реализира трайно решение на разногласието за стомана и алуминий със Съединени американски щати предишния месец, отбелязва Блумбърг.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР