Европейският съюз (ЕС) ще прекрати морската мисия в рамките на

...
Европейският съюз (ЕС) ще прекрати морската мисия в рамките на
Коментари Харесай

ЕС ограничава морската операция срещу трафика на мигранти

Европейският съюз (ЕС) ще приключи морската задача в границите на интервенция "София " против незаконния трафик на мигранти в Средиземно море, заяви ДПА, като се базира на източници от Европейски Съюз.

В рамките на интервенцията ще продължи даването на въздушна поддръжка, както и образованието на либийската брегова защита.

Ако страните членки на Европейски Съюз не са съгласни с ограничението на обсега на интервенция "София ", те би трябвало да внесат възраженията си до през днешния ден следобяд. В противоположен случай решението ще влезе в действие за идващите шест месеца.

През декември интервенция "София " беше продължена с три месеца, до 31 март, като краткотрайно решение, тъй като страните членки не съумяха да се съгласят да поемат дълготраен ангажимент.

Настоящото италианско държавно управление зае твърда позиция във връзка с миграцията и се опълчи на подновяването на задачата, в случай че други страни членки не се съгласят да одобряват повече идващи мигранти.

През януари Германия разгласи, че няма да замести фрегатата "Аугсбург ", един от съдовете, които вземат участие в интервенцията. Същевременно немският министър на защитата Урсула фон дер Лайен упрекна Италия, че саботира задачата, като изпраща немските военноморски сили по най-отдалечените ъгли на Средиземно море, където няма направления на трафик и миграция.

От началото си през 2015 година интервенция "София " е избавила съвсем 50 хиляди мигранти в морето. Сред задачите й е и залавянето на трафиканти и спирането на техния бизнес модел, като в същото време спомага за налагането на оръжейното ембарго против разкъсваната от спорове Либия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР