Европейският съюз (ЕС) очаква да събира поне 9 млрд. евро

...
Коментари Харесай

ЕС очаква около 10 млрд. евро годишно от трансграничния въглероден данък

Европейският съюз (ЕС) чака да събира най-малко 9 милиарда евро годишно от трансграничния въглероден налог (ТВД), който се чака да бъде натрапен последователно от 2023 година ТВД е главният метод, по който Европейски Съюз ще се опита да защищити производителите си от конкуренция от страни, в които по-тежките регулации на съюза за намаляването на парниковите резултати, не важат. Парите, които ще постъпват в Европейски Съюз от ТВД, ще бъдат употребявани за погасяване на задължения, взети за справяне с корона рецесията.

На 14 юли в Европейски Съюз ще влезе в действие проектът, който цели до 2030 година да смъкна чистите парникови излъчвания до равнището, на което са били през 1990 година Една от стъпките в този проект е и налагането на трансграничен въглероден налог. Целта на ТВД е да понижи излъчванията, създавайки финансови облекчения за производителите, както и да предотврати " приключването на въглерод ", както се назовава изместването на произвеждане в страни с по-леки закони по отношение на парниковите резултати. Други точки от проекта са по-високи еко стандарти за коли, преправяне на механизмите за търговия с въглеродни излъчвания, както и налог, който да бъде налаган над керосина.

Постепенното налагане на налога е подбудено от желанието на Брюксел да разреши по-лесно приспособяване за производителите, както и да обезпечи " допустимо минимум усложнения за комерсиалните потоци и оператори ". Това демонстрират документи, до който е получил достъп Financial Times.

Производителите на стомана, както и представители от други промишлености, са надяват ТВД да влезе допустимо най-скоро в действие. В момента те заплащат все по-скъпите цени на въглерода в Европейски Съюз, до момента в който техните съперници отвън блока не би трябвало да се преценяват с европейските правила.

Европейският съюз е изправен пред тежката задача да убеди сътрудниците си, че въглеродният налог, който е и първият сходен, е почтена и нужна стъпка по пътя към намаляването на нездравословните излъчвания в международен проект.
Постигане на единодушие за ТВД
Целта пред Европейски Съюз е да се оправи по-добре в сравнение с през 2018 година, когато Брюксел взе решението да отстрани палмовото масло от листата на устойчивите биогорива. Това решение докара до остра реакция от Индонезия и Малайзия пред Световната комерсиална организация (СТО).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР