Европейският съюз е разработил решение как да внася руски газ,

...
Европейският съюз е разработил решение как да внася руски газ,
Коментари Харесай

Брюксел го измисли: ЕС внася руски газ без да нарушава санкциите

Европейският съюз е създал решение по какъв начин да внася съветски газ, без да нарушава европейските наказания и да извършва настояването на Русия да се заплаща в рубли. Това заяви Bloomberg, базирайки се на свои източници, съобщи Dariknews.bg.

Според сведенията на изданието, на закрито съвещание в петък Европейската комисия (ЕК) е уведомила страните-членки на Европейски Съюз, че новите насоки ще изяснят, че фирмите могат да откриват сметки в „ Газпромбанк “, като в същото време би трябвало да правят заплащания в долари или евро и да заявяват, че с това те смятат отговорностите си по контракта за изпълнени. Ако тези условия са изпълнени, регулаторът няма да преглежда дейностите на фирмите като нарушаване на глобите.

На срещата са зародили редица различия по този въпрос. Докато Германия, Унгария, Франция и Италия са подкрепили оферти проект, Полша към момента е имала въпроси по отношение на правната страна на новото решение, нейните представители са предложили да се организира среща на равнище посланици на Европейски Съюз. Някои страни също са били недоволни, че новите насоки не демонстрират ясно дали европейските компании могат да откриват сметки в рубли в Газпромбанк. Според организацията този аспект е един от основните, защото основаването на сметка в рубли преди се е смятало за нарушаване на глобите, макар че това не е записано на хартия.

По-рано тази седмица Bloomberg заяви, че към 20 европейски компании към този момент са разкрили сметки в Газпромбанк, с цел да заплащат за доставките на съветски газ, а други 14 са поискали лист с документи, нужни за разкриване на такива сметки.

На 31 март съветският президент Владимир Путин подписа декрет, който от 1 април дефинира нов ред за възнаграждение на доставките на съветски газ от купувачи от „ вражески “ страни. Такива страни би трябвало да трансферират средства в задгранична валута към Газпромбанк, която ще купува рубли на тържища и ще ги превежда по специфични рублови сметки на вносителите. В същото време Русия ще продължи да доставя газ в размери и на цени, закрепени в предходните контракти. Европейската комисия разгласи, че заплащането за доставки на газ в рубли е нарушаване на съществуващите съглашения, множеството страни на публично равнище обявиха, че няма да заплащат в съветска валута.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР