Европейският съюз е готов да представи през следващите няколко дни

...
Европейският съюз е готов да представи през следващите няколко дни
Коментари Харесай

ЕС може да представи до дни важния Закон за цифровите пазари



Европейският съюз е подготвен да показа през идващите няколко дни основния Закон за цифровите пазари, който има за цел да ограничи пазарната доминация на софтуерните колоси, макар мощното лобиране от страна на някои от най-влиятелните софтуерни компании като Гугъл, заяви в сряда " Файненшъл таймс ".

Законът за цифровите пазари може да бъде оповестен още в четвъртък, откакто Европейската комисия, Европейският парламент и страните членки съгласуваха доста от последните аспекти на закона.

Понастоящем законодателството е ориентирано към компании с пазарна капитализация от минимум 75 милиарда евро, които имат една авторитетна " онлайн платформа ", като обществена мрежа или уеб браузър, съгласно източници на " Файненшъл таймс ", участващи в правенето на закона. Чрез този закон за пръв път ще се открият регулации, според които огромните софтуерни компании ще би трябвало да се конкурират на пазара на Европейски Съюз.

Освен петте представители на така наречен Big Tech (петте водещи софтуерни колоси - Гугъл, Amazon, Фейсбук, Apple и Microsoft), компаниите, които също евентуално ще бъдат наранени от новото законодателство, са платформата за настаняване Booking.com и групата за електронна търговия Alibaba.

Участниците в изработването на законопроекта показаха, че окончателните елементи към момента могат да претърпят промени, като времето за неговото оповестяване може да се позабави, защото договарящите не престават да изпиват спомагателни детайлности. Но контрактуваната през последните дни рамка съставлява решителен пробив за блока, защото възнамерява най-голямото преразглеждане на законите, регулиращи най-големите софтуерни компании в света от повече от две десетилетия насам, показва финансово издание.

Законът за цифровите пазари ще дефинира за първи път разпоредбите за това какъв брой огромни онлайн платформи би трябвало да се конкурират на пазара на Европейски Съюз. Сред детайлите, контрактувани от органите на Европейски Съюз, това е мярка, която ще принуди огромните софтуерни компании да предложат на потребителите опцията да избират имейл приложение и търсачка при покупка на нов смарт телефон.

Потребителите също ще имат законното право да деинсталират приложения. В момента компании като Apple и Гугъл авансово зареждат доста от услугите си на устройства, без да дават на потребителите прелиминарен избор. Хората също по този начин ще могат да употребяват онлайн услуги с по-големи ограничавания за метода, по който тези компании обработват техните данни.

Друга мярка, контрактувана сред законодателите в Брюксел, ще принуди услугите за известия (messaging services) да взаимодействат с конкуриращи се услуги от по-малки съперници на софтуерните колоси. Това може да значи, че консуматор на притежавания от Meta месинджър WhatsApp би трябвало да могат да изпраща известия непосредствено до консуматор на изцяло друга услуга за известия, нарушавайки " затворения " модел, който доста механически групи избират.

Някои от фирмите, които биха били наранени от Закона за цифровите пазари, показаха съпротива против сходно законодателство. Така да вземем за пример, президентът на Meta, отговарящ за световните каузи, Ник Клег предизвести, че законът " рискува да " вкамени " по какъв начин работят продуктите и да предотврати непрекъснатото повтаряне и изпробване, които движат софтуерния напредък “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР