Европейският съюз е "много уверен", че Македония ще уреди продължаващия

...
Европейският съюз е "много уверен", че Македония ще уреди продължаващия
Коментари Харесай

Йоханес Хан: Македония ще уреди спора за името си преди юли


Европейският съюз е "много уверен", че Македония ще уреди продължаващия от дълго време спор с Гърция за името си преди юли, съобщи еврокомисарят по разширението Йоханес Хан.

Атина от дълго време се опълчва на името на Македония, като твърди, че то допуска Скопие да претендира за територията и наследството на историческата северна част на Гърция със същото име.

Спорът, който се развива след независимостта на Македония след разпадането на Югославия през 1991 година, попречва проектите на Скопие да се причисли към НАТО и Европейския съюз.

На въпрос дали този спор може да бъде решен до края на българското председателство на блока, което завършва през юни, еврокомисарят по разширението Йоханес Хан съобщи, че е "много убеден в това".

Хан е в София за диалози сред министрите на външните работи на Европейски Съюз и техните сътрудници от страните-кандидатки за присъединение към блока.

Европейски Съюз предходната седмица показа нов проект за участие в страните от Западните Балкани, в това число Македония, само че съобщи, че би трябвало да решат разногласия, преди да се причислят.

Македонският министър председател Зоран Заев съобщи предходната седмица, че страната му е подготвена да направи отстъпки, като добави в допълнение название.

Предложенията включват Горна Македония, Северна Македония, Вардарска Македония и Македония - Скопие.

Македонският външен министър Никола Димитров сподели пред кореспонденти в София, че страната му е узряла и към този момент няма потребност от "корени отпреди 2000 години, с цел да се усещат уверени в себе си". "По-добре е да си сътрудничим и да се надпреварваме за нещата, които имат значение през днешния ден, в сравнение с да се състезаваме кой е имал по-славни победи и провали в нашата богата история", сподели той./АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР