Европейският съюз досега винаги е бил на втори план в

...
Европейският съюз досега винаги е бил на втори план в
Коментари Харесай

Може ли ЕС да се превърне във военна сила

Европейският съюз до момента постоянно е бил на втори проект в опазването на сигурността на Европа. Общата поръчка на снаряди за Украйна може да е първата стъпка към смяна на това. Но с цел да се трансформира във военна мощ, блокът би трябвало да измине доста дълъг път, написа Димитър Бечев.

Една от огромните вести на предходната седмица беше, че Европейският съюз (ЕС) за Украйна . По силата на договорката, контрактувана на последния Европейски съвет, страните членки ще дадат на Киев снаряди на стойност 1 милиарда евро . Цената ще заплати общият бюджет на Европейски Съюз, който ще задели в допълнение още 1 милиарда евро за попълване на запасите в страните, дали помощ на Украйна.

При това – за да се контракти най-хубавата допустима цена с производителите. С други думи, ще се повтори моделът на групово обезпечаване на ваксини против COVID-19 в края на 2020 и началото на 2021 година

Тази вест в България мина основно под знака на изказването на президента Румен Радев , че на Украйна. Отворен остана въпросът дали България ще взе участие във втория стадий на самодейността – т.е. усиленото произвеждане на 155-милиметрови снаряди (по стандарта на НАТО) за попълване на неналичията в националните запаси. Имайки поради визитата на еврокомисаря Тиери Бретон във ВМЗ-Сопот, отговорът е по-скоро позитивен.

По-големият въпрос – от общоевропейско значение – е какви ще са дълготрайните резултати на самодейността, която беше сложена на масата предишния месец от Естония , само че на процедура одобрена още през юли 2022 година със основаването на Отбранителен фонд в размер от 500 млн. евро.

Забележителното е, че Европейски Съюз употребява в случай че не най-силният, то най-малко един от най-силните си политически принадлежности – финансовите си благоприятни условия - с цел да организира дейна отбранителна политика. И това е, без пресилване, първокласен скок във външните връзки на Европейски Съюз и на ролята му в районната сигурност в Европа. От търговско-икономически блок, Съюзът малко по малко се трансформира в състезател в областта на световната сигурност.
Къде е Европейски Съюз в областта на защитата
Идеята, че Европейски Съюз би трябвало да заеме по-челно място в опазването на сигурността на Стария континент, не е от през вчерашния ден. Дебатът се разгоря още с Маастрихтския контракт (в мощ от 1993 г.) и така наречен „ втори дирек “ в границите на Евросъюза. Към началото на 2000-те години Брюксел към този момент беше водещ в мироопазващи интервенции -например в Босна и Македония.

Изгради се и институционален уред, в това число боен комитет с междуправителствено присъединяване. След Лисабонския контракт се появи и Службата за външно деяние – самобитно външно министерство към Европейски Съюз на равно разстояние от страните членки и Еврокомисията.
По главните тематики на сигурността водеща роля имаше и към момента има НАТО.
Но макар всички тези институционални надграждания, Европейски Съюз си остана на втори проект. По главните тематики на сигурността водеща роля имаше и към момента има НАТО , в това число Съединени американски щати, които до ден сегашен поддържат военно наличие в Европа. Именно от Алианса пристигна и най-решителният отговор на съветската експанзия против Украйна – под формата на разполагане на взаимни елементи в Балтийските страни и Полша още от 2014 година, както и по Черноморския фланг. Последното беше подсилено с многонационални сили, ситуирани все още в България и Румъния.

Ролята, която беше отредена на Европейски Съюз, основно акцентираше върху глобите по отношение на Русия, както и финансовата помощ, предоставяна от Брюксел на застрашени страни като Украйна, Грузия или Молдова.
Какво трансформира поръчката за снарядите
Последната самодейност дава на Европейски Съюз опция да поеме по-мащабна отговорност. Отговорност освен за Украйна, а и за своето лично бъдеще. Европейските данъкоплатци финансират защитата на общия блок, като украинските въоръжени сили извършват възпираща функционалност по отношение на Русия. С даването на военна помощ, Европа оказва помощ на Украйна да реализира дълго чаканата си контраатака за изтласкване на Русия от окупираните територии на юг и изток.

Става дума също по този начин за интервенция, която не зависи от ресурсите на НАТО и Съединени американски щати. Въпреки че войната сподели какъв брой е значима Америка за обезпечаването на мира и възпирането на съветския ревизионизъм, европейските съдружници в този момент имат думата. И заради събитията – растящата потребност на Украйна от муниции, неяснотата каква ще е позицията на предстоящ президент на Съединени американски щати (особено в случай че се случи да е републиканец) за войната – Европа е принудена да съзрее и да стартира да играе независимо – в духа на така наречен стратегическа автономност, за която се приказва толкоз доста в последно време.
Може ли Европейски Съюз да се трансформира във военна мощ
Доколко е устойчива сходен ход в предстоящ проект? Още е рано да се каже.

Европейски Съюз надали ще може да измести изцяло НАТО в околните години. Много съдружници, и то освен в Източна Европа, ще избират Съединени американски щати да са дейни участници в европейската сигурност. Основни страни членки като Германия занапред ще би трябвало да усилят военните си бюджети и да стигнат 2% от Брутният вътрешен продукт, ангажимент стихотворец още през 2015 година

Дори и в случай че вземем всички 27 страни дружно, те надали ще могат да дават някакви обилни бойни качества за отбранителните потребности на Европейски Съюз.

Да не приказваме за разнобоя сред политически ползи и цели на обособените страни. В гласуването на последната самодейност, Унгария трябваше да бъде уверена да употребява така наречен избор на „ градивно въздържал се “ – т.е. да си направи отказ от решението, без да го блокира.
Европейците надали скоро ще могат да се изправят сами против Путин.
Казано по-просто, европейците надали скоро ще могат да се изправят сами против Путин. Американското водачество си остава sine qua non (задължително условие) и още не се е намерила европейска самодейност или институция, която да го направи излишно.

От общ интерес е в околните години да продължи моделът на съдействие и взаимоотношение сред НАТО и Европейски Съюз. Алиансът да е виновен за „ твърдата сигурност “, политиката по въздържане на Русия и по предостaвяне оръжие на Украйна. Европейски Съюз – да се концентрира върху „ меката сигурност “ – изключително противников дейности, ориентирани против сигурността на инфраструктурата, манипулирането на медиите и ширенето на антизападна агитация, финансовата поддръжка на проруски партии и сътрудници на въздействие, дейната дипломация по решаването на спорове като този в Косово. Само по този начин НАТО и Европейски Съюз няма да се дублират или да си съперничат в областта на сигурността и защитата, а в противен случай – ще си оказват помощ и ще се укрепват взаимно.

Един ден Евросъюзът може би ще се трансформира във военна мощ. Конфликтът в Украйна форсира напредъка в тази посока. Но макар общите покупки на муниции, Европейски Съюз ще би трябвало да измине доста дълъг път.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР