Европейският съвет взе решение да започне преговори за присъединяване с

...
Европейският съвет взе решение да започне преговори за присъединяване с
Коментари Харесай

ЕС реши: Започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова

Европейският съвет взе решение да стартира договаряния за присъединение с Украйна и Молдова, заяви неговият ръководител Шарл Мишел. Европейските водачи дадоха и статут на кандидат-член на Грузия. Европейски Съюз ще стартира договаряния с Босна и Херцеговина, когато нужното равнище на сходство с критериите за участие бъде реализирано.

Според дипломатически източници решението е било взето откакто унгарският министър председател, който настойчиво се противопоставяше на започването на договаряния с Украйна, е излязъл от стаята и това е дало опция 26-те ръководители на страните-членки да вземат решението единомислещо, както се изисква по договорите на Европейски Съюз.

Във Facebook Орбан написа, че Унгария не желае да бъде част от това, по думите му, " неприятно решение ".

" Политико ", от своя страна, го назовава " възпаления неудачник ".

Не закъсняха и другите реакции.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дефинира решението като " стратегическо " и добавя, че този ден ще остане гравиран в историята на Европейски Съюз.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък го назовава " доста мощен политически сигнал ". " Това е исторически миг и демонстрира надеждността и силата на Европейски Съюз ", сподели още той.

" Украйна и Молдова принадлежат на европейското семейство ", акцентира от своя страна немският канцлер Олаф Шолц.

" Не единствено Украйна, само че и Молдова чества обръщането на нова страница с даването на зелена светлина за договаряния " - думи на президента на страната Мая Санду.

" Победа за Украйна. Това е победа, която стимулира, въодушевява и укрепва. Историята се написа от тези, които не се уморяват да се борят за независимост " - с тези думи разяснява решението президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Евросъюзът ще стартира договаряния с Босна и Херцеговина, когато нужното равнище на сходство с критериите за участие бъде реализирано. Страните-членки насочиха покана към Комисията да рапортува до март, с цел да може да бъде взето решение в тази тенденция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР