Европейският съвет по външни отношения - ECFR проведе проучване сред

...
Европейският съвет по външни отношения - ECFR проведе проучване сред
Коментари Харесай

Европейците искат неутралитет във война между САЩ, Русия и Китай

Европейският съвет по външни връзки - ECFR организира изследване измежду жителите на Европейски Съюз , с цел да откри кой, кого би подкрепили при положение на война сред Русия, Съединени американски щати и Китай . Проучването сподели, че до 85% от европейците не желаят да изберат съответна страна . По-скоро биха били неутрални , оповестяват и редица международни медии.

В 14 страни единствено 3% до 19% разчитат на Съединени американски щати , до момента в който множеството (до 60%) разчитат на Европейски Съюз.

Полша е единствената страна, в която неутралните и тези в поддръжка на Съединени американски щати се приближават , единствено 6% са декларирали, че ще поддържат Русия.
 Снимка 443219
Източник:

Гърция и Словакия мощно поддържат неутралитет - надлежно 81% и 65%, само че макар, че и двете страни са членки на НАТО, интервюираните демонстрират повече поддръжка за Русия в сравнение с Съединени американски щати .

В Германия , в която живеят почти 30 000 американски войски, 70% от интервюираните са подкрепили неутралитета, до момента в който 12% са подкрепили Съединени американски щати и 7% Русия .

Констатациите са сходни, когато става въпрос и за евентуален спор сред Съединени американски щати и Китай , като европейците поддържат неутралитета.

" Изследването разкрива фундаментална смяна във възгледите на европейците за света ", съгласно Европейския съвет за външните връзки.

Резултатите идват в миг на напрежение сред историческите съдружници на Вашингтон и Америка в Европа , където президентът Доналд Тръмп е необятно неизвестен .

" Изглежда европейските гласоподаватели желаят Европейски Съюз да стане мощен, самостоятелен участник, употребявайки неконфронтационна тактика . В спорове сред Съединени американски щати и Китай или Русия, те имат ясно желание Европейски Съюз да остане безпристрастен , преследвайки междинен път сред конкуриращи се огромни сили ", се споделя в изследването.
 Русия видя риск от нуклеарна война поради утежняване на световната непоклатимост
Русия видя риск от нуклеарна война поради утежняване на световната непоклатимост

Това било факт, с който не можело да се спори

Резултатите , изключително във връзка с въпроса с кого да се изправят в спор сред Съединени американски щати и Русия, изненадват някои анализатори . Марсел Дирсус от Института за политика на сигурността в немския университет в Кил назова резултатите " забележителни ".

" След десетилетия, в които милиони европейци бяха предпазени от Съветския съюз и Русия от Съединените щати, голямото болшинство от европейците биха желали да останат неутрални в евентуален спор сред Русия и Съединените щати ", написа той в Туитър.

" Това е извънредно ", написа Констанц Стелценмюлер, специалист по Германия от Брукингс Институт във Вашингтон .
 Снимка 443220
Източник:

Повечето европейци към този момент не разчитат на това, че Съединени американски щати обезпечават сигурност в Европа и от своя страна желаят Европейски Съюз да развие по-силни механизми за защита. Изследването също приканва новата комисия да " употребява мандатите, които гласоподавателите им предложиха за овластяване на Европейски Съюз като обединен геополитически участник ".

Като цяло европейците са склонни да се доверяват повече на Европейски Съюз, в сравнение с техните национални държавни управления , с цел да защитят своите ползи против други международни сили, само че са скептични във връзка с комерсиалните войни . Освен това европейците са разграничени по отношение на ролята на НАТО в защитата на Европейски Съюз.

Старши политически помощник в ECFR Сузи Денсън разяснява, че " фактът, че европейците са разграничени по въпроса дали ресурсите за защита би трябвало да отидат в Европейски Съюз или НАТО , допуска, че те към този момент нямат доверието в съюза , който в миналото са имали ".

" Европейците изпреварват своите политици в разбирането на нуждата от по-силна Европа в свят, в който тя може да бъде избутана от все по-агресивни суперсили ", добавя тя.

Само 5% от европейците имат доверие на американския президент Доналд Тръмп.

По-голямата част от европейците считат, че Русия се пробва да дестабилизира политическите структури в Европа и че националните държавни управления не реагират съответно на тази непозната интервенция.

Според отчета на ECFR, анкетите на гласоподавателите от проучванията от Румъния (56%), Швеция (50%), Полша (48%) и Словакия (46%) са уверени в наместа на Русия в европейската политика.

Това възприятие се споделя и от Дания (44%), Испания (44%), Франция (40%), Италия (42%) и Германия (38%).
 Европейски Съюз удовлетворен от противодействието против хибридните закани от Русия
Европейски Съюз удовлетворен от противодействието против хибридните закани от Русия

Ще уголемява взаимоотношението с НАТО по тематиката

Според отчета на ECFR " политиците в Европейски Съюз показват разширението като жизненоважно средство за стабилизиране на източното съседство на Европейски Съюз ", защото най-новият член на Европейски Съюз, Хърватия се причисли едвам през 2013 година

Като цяло европейците са позитивно настроени към концепцията за разширение на Европейски Съюз.

Докладът обаче показва, че гласоподавателите в Германия (46%), Австрия (44%), Франция (42%), Холандия (40%) и Дания (37%) са " враждебно " към страните от Западните Балкани , планувани за присъединение към Европейски Съюз.

" Отношението на гласоподавателите към разширението на Европейски Съюз също отразява лимитираната им приемливост към главните външнополитически начинания ", показва изследването на ECFR.
 Снимка 443221
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР