Европейският съд в Страсбург. Снимка: Светослав ТерзиевИракско семейство, което сега

...
Европейският съд в Страсбург. Снимка: Светослав ТерзиевИракско семейство, което сега
Коментари Харесай

Иракско семейство осъди България заради лошо отношение

Европейският съд в Страсбург. Снимка: Светослав Терзиев

Иракско семейство, което в този момент живее в Швейцария, осъди България в Страсбург поради неприятните условия, при които било сложено няколко дни, до момента в който прекосявало през нейната територия през 2015 година Държавата ще би трябвало да заплати 1800 евро на фамилията поради страданията на трите му деца плюс 1000 евро за правосъдните му разходи.
Делото С.Ф. и други против България приключи с самопризнание, че е нарушен член 3 (забрана на нечовешко и деградиращо третиране) от европейската спогодба за правата на индивида. През август 2015 година фамилията избягало от Ирак и се отправило към Западна Европа да търси интернационална протекция. Влязло незаконно на територията на България, само че на 17 август било арестувано чак на българо-сръбската граница. Пратено било в лагер за мигранти във Видин, а два дни по-късно било трансферирано в по-голям лагер в София. На 31 август било настанено в лагер от отворен вид за претенденти за леговище. Скоро фамилията го напуснало и отпътувало за Швейцария, където през 2917 година получило леговище.
Оплакването е от неприятните условия в лагерите, които предизвикали премеждия на тримата малолетни синове - на възраст 16,11 и 1 година. Родителите снимали на видео какво представлявала килията във Видин - нечистотия от тавана до пода, в това число и леглата с изтърбушени дюшеци плюс потрошени помощни мебели. Нямало тоалетна към килията и уринирали на пода. 24 часа не получили нито храна, нито вода, а бутилката с бебешко мляко на най-малкия наследник била отнета и върната след 19 часа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР