Европейският съд по правата на човека в Страсбург единодушно осъди

...
Европейският съд по правата на човека в Страсбург единодушно осъди
Коментари Харесай

Страсбург осъди България за предаден на Турция журналист

Европейският съд по правата на индивида в Страсбург единомислещо осъди България поради това, че е върнала в Турция турския журналист и бизнесмен Абдуллах Бююк през 2016 година Това е станало с решение от днес по делото D против България (жалба № 29447/17), оповестяват от съда. Страната ни би трябвало да заплати 15 000 евро поради нарушаването на неговите права. 

Случаят на няколко пъти предизвика въпроси и кавги през последните години поради метода, по който той бе предаден от българските управляващи на Анкара, както и поради това, че незабавно след връщането му той бе хвърлен в пандиза. В свое следствие " Шпигел " непосредствено упрекна България и по-специално тогавашният министър председател Бойко Борисов за нарушение на международни конвенции и правни правила, като е помогнала на Турция в преследването на няколко съперници на режима, в това число и Бююк.

Сега и Струсбург удря гласовит пестник по този случай като непосредствено афишира, че България е нарушила член 3 (забрана на нечовешко и унизително отношение) и член 13 (право на дейно средство за защита) от Европейската спогодба за правата на индивида.

Турският публицист бе задържан на границата между България и Румъния на 14 октомври 2016 година. Веднага по-късно той афишира пред българските управляващи, че бяга от политическо гонене в личната си страна. Събитията стават три месеца след опита за прелом през 2016 година в Турция.
Пред съда в Страсбург жалбоподателят, който е работил за в. “Заман ” и за организация “Джихан, се оплаква, че българските управляващи са отказали да стартират произвеждане за даване на леговище и са го върнали в Турция, като по този метод са го изложили на действителен риск от малтретиране. Съдът постановява в този момент, че макар този факт, българските управляващи не са разгледали молбата му за интернационална протекция.

През 2016 година тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова обясняваше, че България е предала на Турция търсения предприемач Абдуллах Бююк, тъй като той е имал невалидни документи и е разгласен за опасност за националната сигурност. " Той не е уредил статута си в България шест месеца. Бююк е влезнал в България при започване на февруари с документи, които са оповестени за невалидни няколко месеца преди този момент - изчезнали или откраднати. Следващите процедури следователно са извеждане на лицето, тъй като обитава нелегално ", аргументира се тогава тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР