Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призна Русия за

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призна Русия за
Коментари Харесай

ЕСПЧ призна Русия за виновна за насилие срещу ЛГБТ-общността

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) призна Русия за отговорна за случаи на принуждение против ЛГБТ-общността, съобщи Франс прес.

В първия от тези случаи мъж, който е " открит " педераст, декларира, че през 2017 година е бил похитен от местоработата си в Грозни, столицата на съветската Чеченска република, след което бил отведен в полицейско ръководство. Там той и други мъже били подложени на побой и закани от служителите на реда, съгласно основания в Страсбург съд, който е орган на Съвета на Европа.

Според съда това се е случило " на фона на " чистка ", провеждана от управляващите на Чеченската република и ориентирана против хомосексуални лица или хипотетични хомосексуалисти. Европейски съд по правата на човека е сметнал обвиняванията за безапелационни и дефинира случилото се като " мъчение ". Следствието по случая е имало " съществени пропуски и не е било без значение ".

В резултат Москва е приета за отговорна в нарушавания на Европейската спогодба за правата на индивида и е наказана да заплати 52 000 евро на ищеца за нанесени морални вреди.

При различен случай 11 руснаци, 8 мъже и 3 дами, членове на ЛГБТ-общността, са били " арестувани и лишени нелегално от независимост по време на мирни митинги в поддръжка на хората от общността на ЛГБТИ ", се споделя в друго решение.

Седем от тях са били подложени и на експанзия от участници в контрапротести в Санкт Петербург и Воронеж, без полицията да реагира, съобщи Българска телеграфна агенция.

При други случаи осем от ищците са били подложени на обиди и физическо принуждение с хомофобски темперамент. Един от тях е изгубил зрението на едното си око след изстрел с револвер със сбит въздух.

Москва ще би трябвало да заплати на всеки от ищците суми от 9750 до 23 000 евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР