Европейският потребителски център и българската КЗП предлагат седем съвета за

...
Европейският потребителски център и българската КЗП предлагат седем съвета за
Коментари Харесай

„Черен петък“: 7 съвета за безопасно пазаруване от КЗП

Европейският потребителски център и българската КЗП оферират седем съвета за безвредно извършване на покупки през Черния петък, който е на следващия ден - 24 ноември.

1. Този нов сешоар не би трябвало да се разваля  толкоз бързо...

Независимо дали е Черен петък или всеки различен ден от годината, вие заслужавате да купите артикули, които ще ви служат правилно дълго време.

В Европа потребителите имат право на законова гаранция за вяска стока, даже и в случай че е купена с отстъпка. Това значи, че в случай че вашият сешоар или различен артикул се окаже повреден, имате право на ремонт, подмяна или възобновяване на сумата до две години след покупката.

За да предявите претенция, би трябвало да се обърнете към продавача.

2. Онлайн покупките идват с алтернатива за връщане

Когато пазарувате облекла или обувки онлайн, не е налично удобството да ги пробвате в магазина.

Независимо дали става въпрос за чифт панталони или слушалки, обаче избирането на идеалния размер, цвят и чувство не постоянно е допустимо. Затова имате свободата да върнете покупките си в границите на 14 дни, без да е належащо да посочвате причина.

Предлагаме обаче да съобщите решението си документално, като да вземем за пример посредством имейл до търговеца. Все отново, имайте поради, че някои продукти, като онлайн резервирани пътувания, нетрайни артикули като храна и персонализирани продукти - да вземем за пример гравирани бижута, надписани тениски с вашето име или чаша с персонално благопожелание, по предписание са изключени от графата за връщане.

3. Един благонадежден онлайн магазин може да предложи доста повече от предплатено заплащане

Онлайн магазините имат свободата да избират методите на заплащане, които оферират. Тяхна отговорност е да осведомят клиентите за наличните варианти, преди клиентите да завършват своите поръчки.

Към магазините, които одобряват единствено предплащане, би трябвало да се подхожда деликатно.

В случай на проблеми с продукта, най-лошият сюжет би бил загубата на пари. Европейското законодателство изисква да не се начисляват спомагателни такси за постоянно употребявани способи на заплащане като кредитна карта, SEPA пряк дебит и SEPA банков превод.

4. Бъдете спокойни: Плащанията с кредитни карти могат да бъдат отменяни

Въпреки че Черният петък носи изкушаващи покупко-продажби за онлайн шопинг, той може да докара покрай очите ви и извънредно съмнителни предложения и даже лъжливи продавачи.

Един значим съвет за отбрана на вашите финанси: изберете заплащане с кредитна карта.

Кредитните карти ви дават опцията да анулирате неодобрени транзакции посредством процедурата за оборване на заплащането.

Първата стъпка би трябвало да бъде опит за разрешаване на казуса с търговеца и в случай че това не проработи, свържете се с банката си, с цел да предизвиквате възобновяване на заплащането.

5. Твърде хубаво, с цел да е истина: Пазете се от тази извънредно евтини артикули

Случвало ли ви се е да попаднете на онлайн магазин, който дава обещание облекла на необикновено ниски цени, като всеки продукт се предлага във всички цветове от дъгата?

Тези изскачащи вести за отстъпки наподобява ви следват на всички места и упорстват, че съвършените покупко-продажби са налични единствено за през днешния ден или че продуктът ще изчезне стремително.

Напълно допустимо е този магазин да практикува дропшипинг, което е законно, само че може да бъде придружено с редица дефекти. Продуктите нормално са с генезис от Далечния изток, което може да докара до затруднения, в случай че би трябвало да ги върнете.

Освен това те може и да не дават отговор на европейските стандарти за здраве и качество и даже могат да съставляват евентуални опасности.

6. Онлайн магазините употребяват тактиката „ съвсем разпродадено “, с цел да ви притиснат

Това е нормална тактичност, употребена от доста онлайн магазини - да вземем за пример известия като „ съвсем изчерпани “, „ 10 други души имат този артикул в кошницата си сега “ или „ остават единствено 3 продукта “.

Тези манипулативни маркетингови тактики са известни като тъмни модели, предопределени да ви повлияят и да ви притиснат да извършите бърза покупка. Но в действителност ли предлагането е толкоз ужасно, колкото наподобява, в случай че даже нямате време да го обмислите?

Силно ви насърчаваме  да помислите за тези тъмни модели и да не им позволявате да ви притискат да взимате решение. Ако се случи продуктът да бъде разпродаден, не забравяйте, че другаде може да има различни и даже по-достъпни оферти.

7. С мисъл за околната среда

Колкото и да ви се желае да си купите още една рокля в алено, помислете още веднъж, преди да го извършите.

Ако ще пазарувате онлайн, поръчвайте единствено това, което в действителност ви би трябвало и не смятате да върнете по-късно.

Връщането на стоките предизвиква излишно придвижване на куриерските коли и оттова - увеличение на въглеродните излъчвания. 

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР