Европейският парламент заведе дело пред Съда на Европейските общности срещу

...
Европейският парламент заведе дело пред Съда на Европейските общности срещу
Коментари Харесай

Европарламентът заведе дело срещу ЕК за бавното прилагане на механизма за върховенството на закона



Европейският парламент заведе дело пред Съда на Европейските общности против Европейската комисия поради осезаемо забавяне при използването на механизма за върховенството на закона, с което се обвързва и отпущането на средства. Това става към седмица, откакто Народното събрание одобри резолюция, в която се споделя, че в случай че Комисията не направи това, ще подаде иск против нея в Съда на Европейски Съюз.

Според евродепутатите Комисията не е приложила правилник, " допускащ на Европейския съюз да прекрати заплащанията от бюджета на Европейски Съюз към страни членки, в които върховенството на закона е под опасност ".

" Очакваме Европейската комисия да работи поредно и да извърши това, което ръководителят Урсула фон дер Лайен съобщи по време на последната ни пленарна полемика по този въпрос. Думите би трябвало да се трансфорат в каузи ", сподели ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Стъпката идва, откакто предходната седмица Полша бе обект на диспути в Европейския парламент, където кръстосаха шпаги председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър председателят на Полша Матеуш Моравиецки.

Основен проблем се оказва Дисциплинарната камара на Върховния съд на страната, в чието лице Брюксел вижда политическа интервенция в правосъдната система. Самият Моравиецки отбрани правото на Полша да има свое законодателство там, където държавите-членки не са транспонирали правата си на Общностно равнище.

По-късно зад него застана и унгарският министър председател Виктор Орбан, който на срещата на европейските водачи дефинира Полша като " най-хубавата страна в Европейски Съюз ".

В сряда съдът в Люксембург наложи рекордната в историята на Евросъюза санкция на Полша от 1 млн. евро на ден поради несъблюдение на негово решение от юли за замразяването на активността на Дисциплинарната камара самата Фон дер Лайен през вчерашния ден съобщи, че Комисията няма да утвърди проекта за възобновяване и развиване на страната, до момента в който тя не разпусне въпросната камара.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР