Европейският парламент в Страсбург разглежда мярка, която засяга шофьорските книжки

...
Европейският парламент в Страсбург разглежда мярка, която засяга шофьорските книжки
Коментари Харесай

Ще имали в Европа шофьорски изпит на всеки 15 години?

Европейският парламент в Страсбург преглежда мярка, която визира шофьорските книжки на всички европейци. За да понижат броя на произшествията, множеството евродепутати желаят водачите да минават медицински обзор на всеки 15 години, с цел да запазят шофьорската си брошура. В България това се прави при любителска брошура при всяко възобновяване с здравно удостоверине от персоналния доктор и от комисия при професинолните водачи. В доста от западноевропейските страни тази процедура липсва.

Някои от евродепутати обаче считат, че медицинският обзор на всеки 15 години е първата, само че не е задоволителна стъпка. Идеята е на всеки 15 години да има и още един шофьорски изпит за всички водачи. Евродепутатът и докладчик по текста Карима Дели ( " Зелените " /Europe Ecology) желае да добави и този тест за дееспособност към медицинския обзор.

Преди пленарното съвещание тази седмица в Страсбург, докладчикът по досието в Европейския парламент, французойката Дели бе уверена, че медицинският обзор на всеки 15 години за инспекция на зрението, рефлексите и слуха е нужен за обезпечаване на по-безопасни пътища.

От 70-годишна възраст медицинските прегледи би трябвало да се правят на всеки пет години, съгласно плана на госпожа Дели. Очаква се новите правила да влязат в действие през 2026 или 2027 година

Изискването за медицински обзор е единствено част от преразглеждането на тази инструкция, която, в случай че бъде призната, също ще разреши на 17-годишните да получат краткотрайна брошура и да карат с компаньон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР