Европейският парламент ще гласува тази седмица общи правила за проверка

...
Европейският парламент ще гласува тази седмица общи правила за проверка
Коментари Харесай

ЕП ще гласува правила за проверка на преките чуждестранни инвестиции

Европейският парламент ще гласоподава тази седмица общи правила за инспекция на директните задгранични вложения. Темата ще бъде разисквана в сряда, а в четвъртък ще бъде призната резолюция, демонстрира дневният ред на седмичното съвещание на евродепутатите в Страсбург.

Проверките ще би трябвало да откриват дали сходни вложения могат да съставляват опасност за стратегическите ползи на Европейски Съюз. На инспекция ще подлежат непознати вложители във водния бранш, превоза и връзките, както и в технологии, в това число полупроводници, и изкуствен интелект и роботика.

В последните 20 години структурата и произходът на директните задгранични вложения са се трансформирали доста, изключително при разрастващите се стопански системи. Инвестициите от Китай са нарастнали шест пъти, от Бразилия - 10 пъти, а от Русия са се удвоили, отбелязва Екологичен потенциал. Тези вложения в последно време се насочват към високите технологии, постоянно посредством държавни сдружения или с компании, свързани с държавните управления. Едва половината страни в Европейски Съюз (Австрия, Дания, Германия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания и Великобритания) са въвели индикатори за инспекция на сходни вложения, регистрират евродепутатите.

Тази вечер Екологичен потенциал ще разиска въпроса с правото на кротичък митинг около събитията с "жълтите жилетки " във Франция, както и поради публичното напрежение в други европейски страни. В четвъртък ще бъде призната резолюция, в която ще бъде оценена несъразмерната приложимост на мощ от страна на управляващите.

Утре евродепутатите ще прегледат отчет за битката с настроенията против ромите. Очаква се Екологичен потенциал да призове страните от Европейски Съюз да подхващат дейности за поощряване на приобщаването на ромите. В текста се осъждат непрекъснатите нарушавания на човешките права, на които не престават да бъдат подложени хората от това малцинство.

Отново на следващия ден евродепутатите ще обсъдят опциите за улеснение на проучванията за медицински цели на канабис. Екологичен потенциал желае да бъдат подкрепени качествени научни проучвания за направените от канабис лекарствени средства. Предвижда се да бъде насочен апел Европейската комисия и страните в Европейски Съюз да преодолеят правните спънки пред научните проучвания и да ги финансират. Резолюцията регистрира нуждата Европейска комисия и националните управляващи в Европейски Съюз да вършат ясно разграничаване сред канабиса за медицински цели и другите използва на растението.

Според Екологичен потенциал има основни доказателства, че канабисът и канабиноидите облекчават непрекъсната болежка при възрастни хора, работят успокоително при гадене и повръщане, провокирани от химиотерапия, и водят до усъвършенстване при мускулни конвулсии от множествена склероза. Докато Световната здравна организация публично предложи съставящото канабис съединяване канабидиол (CBD) да не бъде възприемано като "контролирано вещество " в интернационален проект, законодателството в страните от Европейски Съюз за потреблението на канабис за медицински цели се разграничава доста, означават евродепутатите.

В сряда Екологичен потенциал ще се запознае с отчета на евродепутата Андрей Новаков за фондовете на Европейски Съюз за доближаване до 2027 година, като се чака евродепутатите да се опълчват на плануваното понижаване на средствата за тази цел. Предлага се средствата за доближаване да бъдат с 14 на 100 повече от препоръчаните от Европейска комисия. Настоява се плановете в по-слабо развитите райони да запазят съфинансирането от Европейски Съюз до 85 на 100 от цената.

Също в сряда Екологичен потенциал ще се запознае с отчета на евродепутата Ева Майдел, ориентиран към намаляването на таксите за банкови преводи в Европейски Съюз. Банките би трябвало да уеднаквят таксите за задгранични заплащания в евро и вътрешните заплащания, и да създадат по-прозрачни разноските за превалутиране, се показва в документа.

Потребителите в Европейски Съюз, които живеят отвън еврозоната, не престават да заплащат високи такси за задгранични преводи в евро. Очаква се новите ограничения да ги защитят от прекалено високи и случайни такси за превалутиране.

По данни на Екологичен потенциал междинната такса за чуждестранен превод на 100 евро в цената на локална валута се разграничава в пъти в обособените страни от Европейски Съюз. Например в България през 2012 година такава услуга е коствала 18,68 евро, а през 2017 година е поскъпнала до 19,98 евро. За съпоставяне в множеството страни за тези пет години услугата е поевтиняла - Чехия (от 9,50 евро на 8,71 евро), Унгария (от 15,32 евро на 5,93 евро, Полша (от 2,73 евро на 1,54 евро), Румъния (от 12,58 евро на 11,19 евро), Англия (от 15,63 евро на 9,26 евро).

Освен в България, само в Дания от оферти от Екологичен потенциал лист с страни цената на услугата за тези пет години е повишена - от 2,17 евро на 2,69 евро. В Швеция услугата е безвъзмездна. Данните са за задгранични заплащания с банкова карта и изтегляне в брой в евро в страните от Европейски Съюз. Докладът ще бъде гласуван в четвъртък.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР