Европейският парламент разшири списъка на пластмасите, които трябва да бъдат

...
Европейският парламент разшири списъка на пластмасите, които трябва да бъдат
Коментари Харесай

Забраняват и пластмасовите кутии за сандвичи

Европейският парламент разшири листата на пластмасите, които би трябвало да бъдат неразрешени до 2021 година Към чиниите, чашите, сламките, клечките за уши, дръжките за балони и други са добавени и оксоразградими произведения, като опаковки и съдове от експандиран полистирен. Те се употребяват за предпазване на артикули за бързо хранене. Евродепутатите гласоподаваха също до 2025 година в Европейски Съюз да се понижи най-малко с 25% потреблението на пластмасови произведения, които могат да бъдат сменени. Това включва кутиите за еднократна приложимост за сандвичи, плодове, зеленчуци, десерти или сладолед.

Забраната на пластмасови произведения за еднократна приложимост се чака да влезе в действие от 2021 година Евродепутатите утвърдиха и ограничения, които засягат отпадъците от тютюневи произведения (цигарените филтри с пластмаса). Те ще би трябвало да се понижат на половина до 2025 година и с 80% до 2030-а. Един-единствен цигарен фас е задоволителен за замърсяването на 500 до 1000 литра вода и когато се изхвърли на пътя, са нужни 12 години, с цел да се разгради изцяло. Страните от Европейски Съюз ще би трябвало положат старания производителите на тютюневи произведения да покриват разноските за събиране на отпадъците от тези произведения, както и по-нататъшните разноски за транспорт, обработка и събиране на отпадъците. Държавите би трябвало също да създадат нужното най-малко половината от изгубените или изоставени риболовни съоръжения, съдържащи пластмаса, да се събират всяка година. Поставената цел за преработката им е минимум 15% до 2025 година Производителите на риболовни уреди би трябвало да вземат участие в процеса на преправка.

Според Европейска комисия над 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Посочените произведения в възбраната са 70% от всички боклуци в Световния океан. Заради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва и е открита в тюлени, китове, морски костенурки и птици, в рибата и ракообразните - в хранителната верига на индивида.

Изследване на 39 марки сол, създавани от 16 страни на шест континента, измежду които и България, сочи, че в над 90% от тях се съдържат микропластмаси поради замърсяването на планетата. Най-голямо е количеството им в солта с генезис от Азия, като водач е Индонезия, следвана от Тайван и Китай. Българската сол е на предпоследно място в класацията, а минимум микропластмаси са открити в италианските артикули. Това демонстрира ново проучване на Ким Сеунг-Киу, професор в южнокорейския народен университет Инчеон, и природозащитната организация " Грийнпийс " - Източна Азия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР