Европейският парламент прие резолюция в подкрепа на предоставянето на статут

...
Европейският парламент прие резолюция в подкрепа на предоставянето на статут
Коментари Харесай

ЕП прие резолюция в подкрепа на статут на кандидати за членство на Украйна и Молдова

Европейският парламент одобри резолюция в поддръжка на даването на статут на претенденти за участие в Европейски Съюз на Украйна и Молдова, заяви Екологичен потенциал в формалния си уебсайт.

С 529 гласа " за ", 45 гласа " срещу " и 14 гласа " въздържал се " Народното събрание одобри резолюция, с която приканва държавните и държавните ръководители, които ще проведат срещата си на върха през днешния ден и на следващия ден, да дават " неотложно " статут на претендент за участие в Европейски Съюз на Украйна и Република Молдова. Те би трябвало да създадат същото и с Грузия, " откакто нейното държавно управление извърши " целите, посочени от Европейската комисия.

„ В подтекста на бруталната съветска нападателна война против Украйна този ход би бил равностоен на демонстрация на водачество, увереност и визия “, считат членовете на Екологичен потенциал. Те упорстват, че не съществува " бърза писта " за участие в Европейски Съюз и че присъединението остава учреден на заслуги и структуриран развой, който изисква да бъдат изпълнени критериите за участие в Европейски Съюз, и зависи от ефикасното осъществяване на промени.

Парламентът приканва управляващите на Украйна, Република Молдова и Грузия да " показват недвусмислено политическата си решителност да осъществят европейските упоритости на своя народ ", като ускорят промените, с цел да изпълнят дейно критериите за участие в Европейски Съюз допустимо най-скоро.

„ Украинците, молдовците и грузинците заслужават да живеят в свободни, демократични и проспериращи страни, които са горди и отдадени членове на европейското семейств “, декларират членовете на Екологичен потенциал и приканват Европейския съвет да направи първата значима стъпка към осъществяването на законните желания на жителите на тези три страни.

В резолюцията се акцентира, че няма опция на разширението, което " повече от всеки път е геостратегическа инвестиция " в един постоянен, мощен и обединен Европейски Съюз. Перспективата за пълноправно участие в Европейски Съюз на страните, които се стремят да станат членки, е в полза на самия Европейски съюз в политическо и икономическо отношение и в региона на сигурността. Членовете на Екологичен потенциал упорстват процесът на разширение да бъде " възобновен " и отблокиран във връзка с Западните Балкани.

Украйна (на 28 февруари), Република Молдова и Грузия (и двете на 3 март) подадоха молби за участие в Европейски Съюз след съветското нахлуване против Украйна. На 17 юни Комисията разгласява мнения по трите кандидатури, като предложи на Съвета да удостовери вероятностите на Украйна, Република Молдова и Грузия да станат държави-членки на Европейски Съюз.

Въпросът е включен в дневния ред на Европейския съвет, който ще заседава през днешния ден и на следващия ден в Брюксел. Преди срещата на върха водачите на Европейски Съюз се срещнаха тази заран с сътрудниците си от Западните Балкани. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР