Европейският парламент прие резолюция, в която призовава за независимо международно

...
Европейският парламент прие резолюция, в която призовава за независимо международно
Коментари Харесай

ЕП прие резолюция за международно разследване на изборните нарушения в Сърби

Европейският парламент одобри резолюция, в която приканва за без значение интернационално следствие на нарушаванията по време на парламентарните и локални избори в Сърбия на 17 декември, съобщи БГНЕС.

В поддръжка на резолюцията гласоподаваха 461 евродепутати, 53 бяха срещу, а 43 се въздържаха. В документа се обръща особено внимание на изборните измами в столицата Белград.

Изразено е безпокойствие, че вотът се е „ отклонил от интернационалните стандарти и сръбските задължения за свободни и почтени избори “ заради непрекъснатата и систематична корист от страна на ръководещите с институции и медии, с цел да завоюват незаслужено и безпричинно преимущество. Екологичен потенциал отбелязва, че тези избори не могат да се смятат за свободни и почтени заради необятно публикувания и последователен мащаб на машинация, която компрометира честността им.

Двете основни точки се отнасят до започването на интернационално следствие и прекъсването на предприсъединителните финансови средства за Белград.

В резолюцията са наказани офанзивите от страна на министър-председателя Ана Бърнабич и президента Александър Вучич против наблюдаващи на вота от ОССE и редица други организации.

Европейската комисия е призована неотложно да стартира обзор на средствата, отпуснати на сръбското държавно управление в границите на Инструмента за предприсъединителна помощ и други финансови принадлежности, и да спре заплащанията, в случай че сръбските управляващи не са подготвени да изпълнят основни рекомендации или в случай че констатациите от това следствие демонстрират, че ръководещите са били директно забъркани в измами с гласоподаватели.

Подкрепена е концепцията за изпращане на специфична задача за определяне на обстоятелствата в страната с присъединяване на Екологичен потенциал.

Особен акцент е подложен върху вота за общински съвет в Белград. На 17 декември се появиха редиха известия за проведен транспорт на десетки хиляди души от Република Сръбска, които непозволено са дали своят вот в Белград за Вучич и съдружниците му.

Екологичен потенциал също по този начин приканва управляващите в Сърбия да преследват и изправят пред правораздаването виновните за всевъзможни незаконни дейности по време на изборите, в това число набези против студенти.

Лидерите на опозиционната коалиция " Сърбия против насилието " и представители на други партии, в това число Мариника Тепич, Радомир Лазович и Павло Гърбович, бяха поканени да съставляват сръбската съпротива по време на сесията.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР