Европейският парламент прие преработената си преговорна позиция по разпоредбите за

...
Европейският парламент прие преработената си преговорна позиция по разпоредбите за
Коментари Харесай

ЕП: Интернет гигантите да заплащат трудa на журналисти и артисти, който използват


Европейският парламент одобри модифицираната си преговорна позиция по наредбите за авторското право в сряда, добавяйки ограничения за отбрана на дребните предприятия и свободата на изложение, оповестиха от пресслужбата на Екологичен потенциал.

Позицията на Парламента за договарянията с страните членки за постигането на дефинитивно съглашение беше призната с 438 гласа „ за “ против 226 „ срещу “, с 39 „ въздържали се “.

Технологичните колоси би трябвало да споделят облагите си с актьори и публицисти

Много от промените на Екологичен потенциал към истинското предложение на Комисията имат за цел да подсигуряват, че артистите, или по-конкретно музикантите, изпълнителите и сценаристите, както и издателите на вестници и публицистите, получават заплащане за работата си, когато тя се употребява от платформите за шерване като YouTube или Фейсбук, както и от новинарски агрегатори като Гугъл News.

„ Много съм удовлетворен, че макар мощната лобистка акция на интернет колосите в този момент има болшинство в Екологичен потенциал, което поддържа правилото за заслужено възнаграждение на европейската креативна активност. Имаше развълнуван спор към тази инструкция и имам вяра, че Парламентът изслуша деликатно повдигнатите опасения. По този метод ние отговорихме на безпокойствата, свързани с нововъведенията, като изключихме от обсега дребните и микроплатформи и агрегаторите, добави той. Убеден съм, че откакто обстановката се възстановява, интернет пространството ще бъде също толкоз свободно, колкото през днешния ден, а основателите и публицистите ще получават по-справедлив дял от приходите, които са генерирани от тяхната работа, и ще си задаваме въпроса защо е бил целият звук “, разяснява след гласуването докладчикът Аксел Фос (ЕНП, Германия).

Справедливо възнаграждение за актьори и публицисти, като в същото време се предизвикват започващите предприятия

Позицията на Парламента ускорява препоръчаните проекти на Комисията за поемането на отговорност от страна на интернет платформите и агрегаторите при нарушавания на авторското право. Това ще важи и за къси фрагменти, в които е показанa единствено дребна част от текста на издателите на вести. На процедура по този начин дефинираната отговорност задължава страните да заплащат на правоносителите за разпространението на предпазени с авторско право материали. Текстът на Екологичен потенциал също по този начин категорично изисква персонално публицистите, а освен издателските им къщи да се възползват от възнагражденията, произлизащи от това обвързване за отговорност.

Същевременно, в опит да насърчи започващите предприятия и нововъведения, сегашният текст изключва дребните и микроплатформите от директивата.

Защита на свободата на изложение

Текстът включва разпореждания за гарантиране на авторското право онлайн, без да лимитира незаслужено свободата на изложение, с която се характеризира интернет.

По този метод елементарното шерване на връзки към публикации, съпроводено от „ обособени думи “, които ги разказват, ще бъде изключено от рестриктивните мерки на авторското право.

Всякакви дейности, предприемани от дадена платформа за инспекция дали качването на информация не нарушава авторските права, би трябвало да бъдат проектирани по подобен метод, че да се заобикаля засичането на „ творби, които не нарушават закона “. Тези платформи в допълнение ще бъдат задължени да открият бързи системи за обжалване (управлявани от екипа на платформата, а не от алгоритми), посредством които да могат да бъдат подавани тъжби, ако даден материал е бил отстранен неправилно.

Уикипедия и платформи със програмен продукт с отворен код няма да бъдат наранени

Текстът също прецизира, че качването на информация в онлайн енциклопедии с некомерсиални цели като Уикипедия или в платформи със програмен продукт с отворен код като GitHub ще бъдат автоматизирано изключени от условията за вземане предвид с разпоредбите за авторското право.

Повече права за създатели и реализатори при водене на договаряния

Текстът на Парламента също по този начин ускорява преговорните права на създателите и изпълнителите, като им разрешава да претендират за в допълнение заплащане от страната, която експлоатира техните права, когато авансово контрактуваното заплащане е „ непропорционално “ ниско по отношение на произлизащите облаги.

Текстът прибавя, че тези облаги би трябвало да включват „ непреките доходи “. Това ще даде право на създателите и изпълнителите да отдръпват или да приключват изключителните права върху лиценза за потребление на тяхната работа, в случай че се одобри, че страната, която има правата за потребление, не упражнява това право.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР