Европейският парламент отказа да нареди розовото масло до продуктите с

...
Европейският парламент отказа да нареди розовото масло до продуктите с
Коментари Харесай

ЕП реши дали розовото масло попада сред продуктите с опасен състав

Европейският парламент отхвърли да подреди розовото масло до продуктите с рисков състав. 318 от 623 евродепутата в Страсбург гласоподаваха етеричните масла да отпаднат напълно от противоречивото предложение на Европейска комисия.

Еврокомисията искаше в бъдеще етеричните артикули да бъдат обсъждани като смеси, евентуално рискови за здравето. Това застрашаваше бъдещето на етерично-маслените култури, които се славят като натурални артикули.

Според условието на комисията нови етикети и пиктограми трябваше да загатват какви са евентуалните опасности на съставките им за здравето на хората и околната среда. Съображенията бяха, че някои от веществата му биха могли да провокират алергична реакция. Няма обаче задълбочени проучвания по тематиката.

Освен от България, розовото масло е предпазено в диспути и от други страни-производители, като Франция, Германия, Нидерландия, Испания и Италия. Тяхната съществена цел е продуктът да се преглежда като един главен детайл (вещество), а не като примес от разнообразни субстанции.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР