Европейският парламент и страните от Европейския съюз се споразумяха за

...
Европейският парламент и страните от Европейския съюз се споразумяха за
Коментари Харесай

Нови правила при плащанията в брой

Европейският парламент и страните от Европейския съюз се споразумяха за въвеждането на таван на заплащанията в брой от 10 000 евро. Промяната е част от напъните на европейските институции в битката против прането на пари.

Страните членки ще могат да вкарат или запазят по-нисък таван на заплащания в брой, в случай че желаят, само че не и по-висок. Такава да вземем за пример е обстановката с България, където таванът е 10 хиляди лева (около 5 000 евро). В осем страни от Европейския съюз таван няма, а в останалите той е към 10 хиляди евро.

Новите правила се нуждаят от публично утвърждение от страните от Европейски Съюз и целия парламент, преди да станат закон, само че това евентуално ще се случи преди европейските избори, планувани за началото на юни.

Сделката от четвъртък вкарва и обединен справочник на Европейски Съюз за справяне с прането на пари и основава нов европейски орган за битка с прането на пари (AMLA), който ще може да се намесва, в случай че националните управляващи са прекомерно бавни или неефективни.

Доставчиците на криптоуслуги пък ще бъдат задължени да правят инспекция на клиентите си, в случаите когато те правят преводи за 1000 евро или повече.

Освен това задължените субекти ще би трябвало да удостоверяват самоличността на лицето, което прави заплащане в брой от 3000 до 10 000 евро.

Това е добър ден за жителите и бизнеса на Европейски Съюз, само че неприятен ден за олигарсите и терористите “, сподели Ееро Хейналуома, един от евродепутатите, които участваха в договарянията, завършили в четвъртък.

" Една от главните ни цели беше да подсигуряваме, че нарушителите с бели якички към този момент няма да могат да перат парите си посредством придобиване на скъпи коли, яхти и частни самолети “, сподели Пол Танг, народен представител, който договаря от името на европарламента.

Един от депутатите сподели пред кореспонденти, че сходни покупки са " обичаните играчки на олигарсите “, осведоми Economic.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР