Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха временно споразумение за

...
Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха временно споразумение за
Коментари Харесай

Новите коли и ванове в ЕС – с нулеви емисии от 2035 г.

Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз реализираха краткотрайно съглашение за нулеви излъчвания при новите коли и ванове до 2035 година

Това е първото съглашение по пакета „ Подготвени за цел 55 “ (Fit for 55), чиято цел е понижаване на излъчванията в Европейски Съюз с минимум 55 на 100 до 2030 година

Емисиите от въглероден диоксид (СО2) при новите пътнически и лекотоварни коли би трябвало да бъдат понижени със 100 % спрямо 2021 година Такова е предлагането на Европейската комисия.

По искане на Екологичен потенциал се вкарва методология за оценката и съобщаването на данните за цялостния витален цикъл на излъчванията на СО2 на продаваните на пазарите в Европейски Съюз коли и ванове. Комисията би трябвало да показа тази методология до 2025 година, съпроводена със законодателни оферти, където е належащо.

Европейска комисия ще разгласява отчет до края на 2025 година, а по-късно – на всеки две години, за напредъка към нулевите излъчвания по пътищата. Той ще съдържа резултата върху потребителите и заетостта, напредъка на енергийната успеваемост и достъпността на коли с нулеви и ниски излъчвания, както и информация за пазара за коли втора ръка.

Комисията ще следи и ще рапортува всяка година за разликата сред цената на тавана на излъчванията и действителните данни за ползване на гориво и сила.

Споразумението планува съществуващото европейско финансиране да бъде ориентирано към прекосяване към коли с нулеви излъчвания и обвързваните с това технологии. Най-вече би трябвало да има пари за дребните и междинни предприятия, свързани с веригата за доставки за автомобилната промишленост, и уязвимите райони и общности.

Същевременно ще има някои дерогации. До края на 2035 година те могат да бъдат дадени на дребни производители на коли (от 1000 до 10 000  годишно) и на ванове (от 1000 до 22 000). След този период дерогациите ще продължат за тези, които създават по-малко от 1000 коли годишно.

Предстои съглашението да бъде утвърдено официално от Европейския парламент и от Съвета, след което да влезе в действие.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР