Европейският парламент (ЕП) се обяви за запазване на водещите кандидати

...
Европейският парламент (ЕП) се обяви за запазване на водещите кандидати
Коментари Харесай

Европарламентът се обяви за запазване на водещите кандидати за шеф на ЕК

Европейският парламент (ЕП) се разгласи за опазване на водещите претенденти за ръководител на Европейската комисия след 2020 година

Изявлението идва преди европейските избори през идната година и спекулациите към това кой ще размени Жан-Клод Юнкер на поста. Той към този момент разгласи, че няма да остане още пет години отпред на Европейската комисия.

Екологичен потенциал е подготвен да отхвърли всеки претендент за ръководител на Европейската комисия, който не е формален водещ претендент, повдигнат от европейските политически партии в евроизборите през 2019 година, се споделя в известие на Европарламентът.

Според евродепутатите процедурата с водещи претенденти (Spitzenkandidaten) не може да бъде спряна. В този развой европейските политически партии дефинират по един претендент за поста ръководител на Европейска комисия преди изборите за Европейски парламент. Тази система беше употребена за първи път през 2014 година при избора на сегашния ръководител на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Докладът на Екологичен потенциал също по този начин предизвестява, че Народното събрание е подготвен да отхвърли всеки претендент за длъжността ръководител на Европейската комисия, който не е номиниран по тази процедура.

Евродепутатите считат, че създавайки връзка сред избора за ръководител на Комисията и резултатите от изборите за Европейския парламент, се утвърждава демократичния развой.

Практиката с водещи претенденти е сполучливо потвърдена и изборите през 2019 година са превъзходен мотив тя да бъде затвърдена, се споделя в известието.

Членовете на Европейската комисията ще могат да бъдат водещи претенденти в европейските изборите.

В отчета на Екологичен потенциал, признат в сряда, евродепутатите утвърдиха и препоръчаните промени по рамковото съглашение за връзките сред Европейския парламент и Европейската комисия с 457 гласа " за ", против 200 " срещу " и 20 " въздържал се ".

Измененията плануват настоящите членове на Европейската комисия да могат да се кандидатират на европейските избори и да могат да бъдат номинирани за водещи претенденти за длъжността ръководител на Комисията, без да се постанова да излизат в неплатен отпуск.

Председателят на Европейската комисия е длъжен да осведоми Народното събрание по отношение на ограниченията, подхванати за да се подсигурява спазването на правилата на самостоятелност и честност, когато членовете на Европейска комисия вземат участие в предизборни акции като претенденти в европейските избори.

Членовете на Европейската комисия, които се кандидатират или вземат участие в предизборни акции за евроизборите, да не употребяват човешки или материални запаси на Комисията за действия, свързани с тези акции.

" Европейският съюз би трябвало да бъде по-демократичен, по-прозрачен или просто няма по какъв начин да просъществува. Фактът, че жителите знаят кои ще са претендентите за поста на ръководител на Европейската комисия преди изборите, е значима стъпка в вярната посока ", сподели докладчикът по тематиката от Екологичен потенциал Естебан Гонсалес Понс (ЕНП, Испания).

Предложените промени в междуинституционалното съглашение са резултат от договарянията сред Председателския съвет на Екологичен потенциал (председателят и водачите на политически групи) и Европейската комисия. Промените бяха признати от Комисията по конституционни въпроси на 23 януари 2018 година

Измененията в съглашението ще влязат в действие, откакто бъдат утвърдени от Народното събрание и колегиума на Европейската комисия.

Договорът от Лисабон изисква Европейският съвет, с квалифицирано болшинство, да номинира ръководител на Европейска комисия за утвърждение от Европейския парламент, като в същото време вземе поради резултатите от изборите за Европейски парламент.

Така наречената процедура с водещи претенденти (Spitzenkandidaten) обаче не е упомената категорично в Договорa за Европейския съюз. Когато беше употребен за първи път през 2014 година, това стана под формата на съглашение сред водачите на Европейски Съюз в Европейския съвет, Европейския парламент и европейските политически партии по отношение на методите за пояснение на формулировката в договорите.

Процедурата допуска, че за ръководител на Европейската комисия се назначава водещият претендент от европейската политическа партия, която е спечелила най-вече места в Народното събрание. Такъв беше казусът през 2014 година, когато водещият претендент на Европейската национална партия Жан-Клод Юнкер беше назначен за ръководител на Европейска комисия.

Европейска политическа партия е политическа групировка, която оперира на европейски равнище, би могла да бъде финансирана от Европейски Съюз и е формирана от национални партии, основани в страните членки. Преди изборите за Европейски парламент през 2014 година пет европейски политически партии избраха своите водещи претенденти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР