Европейският парламент даде зелена светлина на новата Европейска комисия с

...
Европейският парламент даде зелена светлина на новата Европейска комисия с
Коментари Харесай

Нова Еврокомисия - нов късмет

Европейският парламент даде зелена светлина на новата Европейска комисия с началник Урсула фон дер Лайен. С 461 гласа „ за “, 157 „ срещу “ и 89 „ въздържал се “ евродепутатите поддържаха новата Еврокомисия. Така тя встъпва в служба от 1 декември.

Тази Комисия получи повече гласове от комисията „ Юнкер “, която встъпи в служба с 423 гласа „ за “ и 209 „ срещу “, означават информационните организации.

Справка от вота демонстрира, че всички български евродепутати са дали своят вот „ за “. Комисията на Фон дер Лайен получи поддръжката на трите огромни партии в Европарламента -  Европейската национална партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и „ Обнови Европа “.

Новоизбраният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по време на днешното си чуване в Европейския парламент за промени в името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел.

„ Културата и образованието са това, което свързва историята ни с нашето бъдеще. Те ни вършат неповторими - нашата душа, просвета, многообразие, завещание. Знам, че с Мария Габриел те са в сигурни ръце. Затова се веселя да оповестя, че нейният сектор ще бъде преименуван на комисар по нововъведенията, проучванията, културата, обучение и юноша “, съобщи пред евродепутатите в Страсбург Урсула фон дер Лайен.

Доскорошната министърка на защитата на Германия разгласи също твърда решителност за битка с климатичните промени, които са „ екзистенциално “ предизвикателство. И даде обещание да се погрижи за обезпечаването на средства за адаптирането на стопанските системи към по-ниско ползване на фосилни горива.

„ Нямаме нито един миг за губене в битката с климатичните промени “, акцентира тя и добави: „ Това е екзистенциален проблем за Европа и света. Как да не е подобен, откакто 85 на 100 от хората, които живеят в последна беднотия, живеят в 20-те страни, които са най-уязвими от климатичните промени? Как да не е екзистенциален, откакто Венеция е под вода, горите в Португалия опожарени, реколтата в Литва понижена на половина поради сушата? Несъмнено, това се е случвало и преди, само че не и с такава периодичност и активност. И ние нямаме нито един момент за губене в битката против климатичните промени “.

Новата комисия стартира мандата си без английски еврокомисар след отхвърли на премиера Борис Джонсън да номинира кандидатура на Обединеното кралство, мотивирайки се с изключителните избори. Три страни - Унгария, Румъния и Франция пък трябваше да показват нови претенденти, откакто унгарецът Ласло Трочани и румънката Рована Плумб бяха уличени в спор на ползи, а французойката Силви Гулар не бе утвърдена от парламентарните комисии по промишленост и вътрешен пазар след второ чуване.

В понеделник новият състав на Европейската комисия получи зелена светлина от Съвета на Европейски Съюз. Запознати настояват, че новата Комисия няма да взема основни решения по каквито и да било въпроси, до момента в който не бъде обяснен въпросът с английския комисар, защото може да бъде уязвима юридически.

На взаимен брифинг с ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли, Урсула фон дер Лайен съобщи: " Днес успяхме да получим устойчиво и необятно болшинство. Затова аз считам този избор и за избор за смяна на дневния ред " и акцентира, че Европа има неповторимия късмет да преживее тази смяна в три области - по-добър климат, цифровизация и геополитическа Комисия.

" Убедена съм, че миграцията ще остане като събитие, би трябвало да развием изчерпателен метод към нея - човешки и в същото време ефикасен ", сподели още фон дер Лайен и акцентира, че е нужен нов пакт, в който всяка страна-членка да покаже взаимност.  На въпрос за новата многогодишна финансова рамка тя сподели, че Европейски Съюз има потребност от бюджет, който ще е друг от бюджета от предходните 7 години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР