Европейският парламент беше подложен на натиск да разследва финансирана от

...
Европейският парламент беше подложен на натиск да разследва финансирана от
Коментари Харесай

Натиск върху ЕП да разследва руска пропагандна мрежа, базирана в Прага

Европейският парламент беше подложен на напън да проверява финансирана от Русия мрежа, която оказва въздействие в цяла Европа и в която вземат участие законодатели от Европейски Съюз.

Чешката република съобщи, че нейни шпиони са разкрили, че мрежата е разпространявала съветска агитация посредством основания в Прага новинарски уебсайт " Гласът на Европа ".

Москва също по този начин е плащала пари на евродепутати, с цел да разпространяват съветската агитация, заявя белгийският министър-председател Александър де Кроо.

Разкритието идва година след абсурда с подкупите " Катаргейт ", в който редица депутати от Европейски Съюз бяха упрекнати, че са получавали пари, с цел да поддържат ползите на Катар и Мароко.

Сега политическите групи в Парламента на Европейски Съюз желаят от асамблеята да изследва последните изказвания.

Валери Хайер, която оглавява центристката група " Renew ", изпрати писмо до ръководителя на Народното събрание Роберта Мецола, в което изиска " цялостно и транспарантно вътрешно следствие ".

" Ако настоящи евродепутати или претенденти в идните европейски избори са взели пари от съветското държавно управление или негови пълномощници, те би трябвало да бъдат разкрити и да бъдат подхванати дейности ", сподели тя.

Групата на Renew също по този начин прикани за " незабавен спор " в Народното събрание.

Зелените обявиха, че би трябвало да се организира " бързо и задълбочено " следствие.

" Ето по какъв начин (руският президент Владимир) Путин се пробва да се измъкне с войната си в Украйна.... Това е директна офанзива против самата тъкан на нашата народна власт ", съобщи Тери Райнтке, един от водещите претенденти на Зелените на европейските избори през юни.

" Политиците, които са получили пари от Русия, би трябвало да бъдат строго осъдени, както политически, по този начин и юридически ", добави тя в изказване.

Говорител на Народното събрание съобщи, че той " сега преглежда констатациите на чешките управляващи по отношение на изхода на " Гласът на Европа " в съгласуваност с институционалните си сътрудници ".

Говорителят добави, че Народното събрание към този момент е забранил достъпа до институцията на медии, които са в санкционните описи на Европейски Съюз.

Законодателите на Европейски Съюз се подчиняват на строги правила за самостоятелност и нравственос и могат да бъдат глобени - финансово и по различен метод - в случай че ги нарушат.

Имената на забърканите европейски политици не са посочени, само че Зелените и един чешки вестник настояват, че те са от Белгия, Франция, Германия, Унгария, Нидерландия и Полша. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР