Европейският омбудсман Емили О`Райли започна разследване на ролята на Фронтекс

...
Европейският омбудсман Емили О`Райли започна разследване на ролята на Фронтекс
Коментари Харесай

Омбудсманът на ЕС разследва действията на "Фронтекс" при трагедия с мигранти

Европейският омбудсман Емили О`Райли стартира следствие на ролята на " Фронтекс " при покруса, при която транспортен съд край крайбрежията на Южна Гърция предишния месец, съобщи ДПА.

" Докато ролята на гръцките управляващи се проверява на национално равнище, ролята на (Европейската организация за гранична и брегова охрана) " Фронтекс " в интервенцията по търсене и избавяне също би трябвало да бъде изяснена ", съобщи О`Райли.

След в Пелопонес, при което съгласно омбудсмана са починали минимум 500 души, се появиха спорни разкази на оживели и на гръцката брегова защита за това по какъв начин се е развил случаят и дали смъртните случаи е можело да бъдат предотвратени.

 Нови фрагменти от въздуха демонстрират кораба с мигранти, часове преди да потъне край Гърция Нови фрагменти от въздуха демонстрират кораба с мигранти, часове преди да потъне край Гърция

Съобщава се, че от " Фронтекс " е била препоръчана помощ, " само че не е ясно какво друго е можело или е трябвало да се направи ", сподели О`Райли.

" Трагедия с такива мащаби изисква от всички забъркани лица да се замислят за своите отговорности и да изяснят пред обществеността кой носи отговорност за тези смъртни случаи ", добави тя.

Омбудсманът изпрати питане до шефа на " Фронтекс " Ханс Лейтенс с въпроси за методите, по които организацията подсигурява спазването на главните права според правото на Европейски Съюз и интернационалното право.
О`Райли също по този начин изиска от " Фронтекс " разнообразни документи, в това число формален отчет за случая, както и детайлности за обмена на информация при интервенциите по търсене и избавяне сред организацията и националните органи.

Европейският омбудсман разгласи и по-нататъшни следствия на ролята на институциите на Европейски Съюз в спазването на главните права при ръководството на миграцията.

" Фронтекс " неведнъж е упреквана от правозащитни групи в нарушение на правата на мигрантите, припомня ДПА.

След случая Организацията на обединените народи прикани Европейски Съюз да се погрижи за предотвратяването на гибелта на още мигранти, които прекосяват Средиземно море с плавателни съдове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР