Европейският музикален фестивал Варна започва на 23 март с вдъхновяващ

...
Европейският музикален фестивал Варна започва на 23 март с вдъхновяващ
Коментари Харесай

Йоанна Русева и Гийом Венсан откриват Европейския музикален фестивал Варна 2023 на 23 март

Европейският музикален фестивал Варна стартира на 23 март с въодушевяващ концерт на Български камерен оркестър- Добрич с двама млади солисти, които към този момент заслужиха високите оценки на експертите и публиката в Австрия и Франция. Българската цигуларка Йоанна Русева осъществя шеметно израстване пред очите на варненските меломани, които в две поредни години бяха омагьосани от нейното прелестно музициране. Френският пианист Гийом Венсан, лауреат на влиятелния международен клавирен конкурс „ Маргарита Лонг - Жак Тибо “ в Париж, който приключва Консерваторията в Париж едвам на 18 години, към този момент се е наложил на европейските подиуми като майсторски тълковник на клавирната класика. И двамата имат забележителни триумфи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. Кариерите им се пресичат във Виена, където и двамата са учили. Венсан живее в Париж, само че постоянно излиза на виенска сцена дружно с надарената българска цигуларка. Повече от две години те свирят като дуо и поканите, които получават за присъединяване на влиятелни конгреси са доказателство за извънредно бързото им израстване като високи експерти със завладяващо влияние върху европейската аудитория.

За двамата млади актьори отговорността да открият Европейския музикален фестивал Варна е насърчаващо предизвикателство. На концерта в Градската художествена изложба на Варна те ще солират в Концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър от Феликс Менделсон-Бартолди.

Български камерен оркестър - Добрич - една от еталонните български камерни обединения с над 50-годишна история, ще бъде дирижиран от маестро Арто Чифчиян, който от този сезон е основен диригент на състава. В осъществяване на оркестъра ще чуем Увертюра към операта „ Алцеста “ от Глук и рядко изпълняваната в България „ Серенада върху шведски национални песни “ от Макс Брух.

Билети – 15 лева, от уеб страницата и Билетния център на Фестивалния и конгресен център:

Йоанна Русева, цигулка

Йоанна Русева приключва НМУ Любомир Пипков в София в класа на Благородна Танева, а през 2022 получава бакалавърска степен по цигулка от Университета за музика и театрални изуства във Виена. Специализирала е в майсторски класове на Минчо Минчев, Захар Брон, Пиер Амоял, Огюстен Дюме, Антон Сороков, Елизабет Кропфич.

Йоанна е отличена с награди на 16 състезанието, сред които Недялка Симеонова 2011, Добрин Петков 2008, „ Коциян “ в Чехия 2008, Млади виртуози, София 2013. Финалист е на интернационалния конкурс Давид Ойстрах 2013 в Москва. През 2017 е отличена на състезанието Андреа Постачини, а през 2018 на състезанието Щефани Хол получава и диплом от Виенското общество за струнни принадлежности. През 2019 тя печели специфична премия и премията на публиката на състезанието Шимон Голдберг в Майнц, Германия, както и специфична премия на състезанието Антон Рубинщайн в Дюселдорф, Германия.

Била е солистка на оркестъра на Класик ФМ Радио, на филхармонните в Бургас, Видин, Враца и Плевен. Има участия със Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 е дебютът й и в Glaesender Saal в Музикферайн, Виена.

Гийом Венсан, пиано

Гийом Венсан стартира да учи пиано на 7-годишна възраст и изнася първите си концерти, когато е единствено на 10. На 18 години приключва Парижката консерватория с магистърска степен по пиано. От 2018 до 2020 продължава образованието си в Музикалната шапка Кралица Елизабет в Брюксел в класа на Луи Лорти. От октомври 2020 учи при Аведис Куюмджиян в Университета за музикални и театрални изкуства във Виена.

Гийом е притежател на голям брой награди, измежду които изключително влиятелна е третата огромна премия от състезанието Маргарита Лонг – Жак Тибо в Париж. През 2014 година е разгласен за Instrumental Soloist Revelation във Victoires de la Musique - годишна френска гала по награждаване, на която премията се връчва от френското Министерство на културата за самопризнание на изключителни достижения в музикалната промишленост.

Гийом Венсан свири като солист в редица влиятелни зали като Сантори хол в Токио, Барбикан хол в Лондон, Театър Шанз-Елизе, залите Pleyel и Gaveau в Париж, Двореца на изкуствата в Будапеща, Катарската опера в Доха, Симон Боливар хол в Каракас и St Martins-in-the-Fields в Лондон. Бил е солист на Оркестъра на Франкфуртското радио, Будапещенска филхармония, оркестров отбор Каназава - Япония, филхармоничен оркестър Канагава - Япония, Националния Оркестър на Бордо, Orchester Lamoureux - Париж, Orchester National du Capitole de Toulouse, Симфоничния оркестър на BBC, Симфоничния оркестър Симон Боливар и други Работи с изтъкнати диригенти като Марк Минковски, Туган Сохиев, Сейкио Ким, Файсал Каруи, Олари Елтс, Джошуа Дос Сантос, Ари Ван Бик и Джошуа Вайлерщайн.

Гийом е чест посетител на доста фестивали във Франция като солов и камерен музикант - клавирните фестивали в Лил и Тулуза, Шопеновия фестивал в Париж, фестивала Pianos en Valois в Ангулем, Великденския фестивал и Музикален август в Довил, Международния фестивал на класическото пиано в Биариц, фестивалите Les Grands Crus Musicaux и Духът на пианото в Бордо, Фестивалът в Рок д’Антерон.

Сред многочислените му сътрудници в камерната музика са Огюстен Дюме, Рено Капюсон, Александра Сум, Дебора Немтану, Антоан Тамести, Лиз Берто, Адриен ла Марка, Едгар Моро, Ян Левионис, Жан-Франсоа Хайсер, Давид Кадуш, Йонас Витауд, Адам Лалум, Пол Майер, Мишел Летик, Сабине Девийе, Каролин Казадесус, Филип Жаруски, Тома Лельо, Аделаид Фериер, квартетите Ardeo, Zaide, Varèse и Hanson, ансамблите Initium и Ouranos и хор Aedes.

В допълнение към многочислените звукозаписи за Warner Records, Гийом Венсан записва два солови плана за лейбъла Naive - двоен диск с Прелюдиите на Рахманинов, публикуван през ноември 2012, и Black Liszt през декември 2019 с малко известни творби на Ференц Лист.

От 2019 е почетен член на Центъра за театрални изкуства Le Volcan и непрекъснат актьор на Fondation Singer-Polignac в Париж.

Български камерен оркестър - Добрич

Български камерен оркестър - Добрич, е основан през 1968 под името Толбухински камерен оркестър. За малко време съставът се потвърждава като ослепителен образец за модерно изпълнителско изкуство. Всяка негова изява на концертния подиум е проява на висок професионализъм и въодушевено осъществяване. В началото оркестърът работи с гостуващите диригенти проф. Васил Стефанов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Казанджиев и други През 1972 неговото управление поема диригентът Йордан Дафов. Оркестърът се издига до един от най-хубавите камерни ансамбли в страната. През този интервал, наред с многочислените си изяви в България, оркестърът реализира и турнета в цяла Европа. Като солисти се изявяват Минчо Минчев, Георги Бадев, Стойка Миланова, Антон Диков и други През 1990 оркестърът приема името Български камерен оркестър - Добрич. Продължава дейната си концертна активност, като прибавя нова географска територия с турнетата си в Азия – Япония и Южна Корея. Съставът концертира с триумф също в Испания и Норвегия. Паралелно с това развива и дейна звукозаписна активност в БНР, Радио Франс, Шведското национално радио. От 2005 до 2020 диригент на оркестъра е Алексей Измирлиев. В момента съставът се управлява от диригента Арто Чифчиян.

Маестро Арто Чифчиян

Арто Чифчиян е роден в Пловдив. Завършва музикалното учебно заведение в родния си град. Първите си уроци по диригентство получава от известния композитор и диригент Иван Спасов. Продължава образованието си в Музикалната академия в София в специфичния клас по оркестрово диригентство на прославения български композитор и диригент проф. Константин Илиев. Посещава курса по диригентство на фамозния американски диригент Ерих Лайнсдорф в Байройт. След дипломирането си работи в Плевенската филхармония и Държавна опера - Русе, където приготвя и дирижира към 200 оперни и балетни спектакли. Основава Младежки симфоничен оркестър при Пловдивското приблизително музикално учебно заведение и реализира извънредно сполучливи концертни турнета във Франция и Германия. Арто Чифчиян е дирижирал съвсем всички български оркестри.

Дирижира гастролни концерти със Симфоничния оркестър на Солун - Гърция, Филхармоничния оркестър в Ереван - Армения, Операта в Анталия - Турция и Младежкия симфоничен оркестър на Страсбург - Франция. Дебютира в Пасадена - Съединени американски щати през 2016 и концертът е посрещнат с извънредно ласкави мнения от водещи американски музикални експерти.

Понастоящем Арто Чифчиян е музикален шеф на Български камерен оркестър - Добрич.

Още за концерта на 23.03. от 19.00 ч. в Градската художествена изложба открийте тук.

Европейският музикален фестивал Варна се провежда от организация „ Елит проджектс мениджмънт “. Изданието за 2023 година се реализира с финансовата поддръжка на Фонд “Култура ” на Община Варна, Национален фонд “Култура ” (ncf.bg) и със съдействието на “Експресгаранцион ” и “Topola Skies ”, “Солвей Соди ”, “Логос ” недвижими парцели, “Нира Комюникейшънс ” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР