Европейският микроспътник Proba-2 предаде на Земята серия снимки, получени в

...
Европейският микроспътник Proba-2 предаде на Земята серия снимки, получени в
Коментари Харесай

Лунното затъмнение на Слънцето

Европейският микроспътник Proba-2 съобщи на Земята серия фотоси, получени сега, когато Слънцето е било закрито от него от сянката на Луната, което разрешило на сондата да прегледа короната на нашето величие, оповестява Европейската галактическа организация (ESA).

Proba-2 е пробен микроспътник с размери по-малко от кубически метър, предопределен за тестване на нови технологии. На апарата, който лети на 600 километра над Земята, е инсталиран така наречен омически ракетен мотор (resistojet), който работи с инертния газ ксенон.

В подобен мотор тягата се основава от разширението на горивото, нагрявано от електричество. След „ дозареждане във въздуха “ през 2011 година сондата продължава проучването на Слънцето и мониторинг на галактическото време.

Благодарение на необикновената му орбита, както изясняват от ESA, галактическият уред прави по 15 непълни завъртания към Земята за денонощие, като постоянно попада в региона на деяние на „ лунната сянка “. По време на едно от тези прелитания Proba-2 и Луната били ситуирани един по отношение на различен по подобен метод, че дискът на земния сателит съвсем изцяло закрил Слънцето.

© ESA/Proba-2 consortium/SWAP team/Institut d’Astrophysique de Paris (CNRS & UPMC), S. Koutchmy/J. Mouette

Това разрешило на камерата на апарата да получи неповторими фотоси на короната на звездата в ултравиолетовия диапазон. Общо Proba-2 е получил няколко серии сходни фотоси по време на четири нощни обиколки към Земята.

А по какъв начин да четете картите на затъмненията,.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР